Osso buco

Publicerat:

Tillagningstid:

En mustig gryta som med fördel kan göras dagen före. I ugnen sköter den sig helt själv.

Ingredienser

6portioner

  • 2-3
    morötter, 200 g
  • 3
    selleristjälkar, eller 150 g rotselleri
  • 1
    gul lök, 100 g
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja + olivolja till stekning
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1msk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1750-2000g
    kalvlägg i 3 cm tjocka skivor
  • ca 4dl
    torrt vitt vin
  • 1
    burk krossade tomater, 400 g
  • salt och peppar

Gremolata

  • 2
    ekologiska citroner
  • 1knippa(or)
    persilja, ca 40 g
  • 2
    vitlöksklyftor

Tillbehör

  • saffransris (½-1 kuvert á 0,5 g till 6 portioner ris)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Skala och skär morötterna i små tärningar. Ansa och tärna sellerin. Hacka lök och vitlök. Hacka persiljestjälkarna från gremolatan.

3. Fräs alltsammans några minuter i olja i en stor gryta som tål ugn.

4. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en tallrik. Vänd köttbitarna i blandningen.

5. Hetta upp olja och bryn köttbitarna några minuter på varje sida, stek i omgångar så att du inte kyler ner pannan. Lägg dem ovanpå grönsakshacket i en gryta. Skölj ur pannan mellan stekomgångarna. Strö över resten av mjölblandningen. Häll på vinet och tomaterna, eventuellt 1 dl vatten. Låt koka upp på spisen.

6. Sätt på lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Låt grytan sjuda i ugnen tills köttet är riktigt mört och börjar lossa från benet, 2–3 timmar. Ta ut och rör om någon gång under tiden. Smaka till sist av med salt och nymald svartpeppar. Det går naturligtvis bra att låta grytan sjuda på spisen. Om du tycker att såsen är för tunn, kan du reda av med lite majsstärkelse utrörd i lite vatten.

7. Servera grytan med gremolata och saffransris.

Gremolata

1. Tvätta citronerna väl. Finriv det ytttersta gula skalet. Hacka persiljebladen och finhacka vitlöken. Blanda ihop allt.

Saffransris

1. Koka ris med finstött saffran och salt i kokvattnet.

Dela det här receptet med dina vänner!