Österrikisk böngulasch med mustig löktopping

Publicerat:
2018-01-31Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kryddmix
- 2mskpaprikapulver, mild
- 2tskkummin, malen
- 3lagerblad
- ½tsktimjan, torkad
- 1tskmejram, torkad
- ½tsksvartpeppar, malen
Soppan
- 3gula lökar
- 6klyfta(or)vitlök
- 1morot
- 1röd paprika
- 3msktomatpuré
- 1litervarm grönsaksbuljong
- 400gpotatis
- skalet från en halv citron
- 1mskmatolja
- 600gkidneybönor, kokta
- 3mskvitvinsvinäger
- 1msksoya
- 2tskhavssalt
Löktopping
- 4skiva(or)rågbröd
- 4mskrostad lök
- 2mskfryst persilja
- ½tskhavssalt
Så lagar du
1. Blanda kryddmixen i en liten skål.
2. Tärna lök, morot och paprika och lägg i en bunke. Finhacka vitlöken. Tärna potatisen i små bitar.
3. Skala citronen med en potatisskalare och hacka skalet fint.
4. Fräs lök, morot och paprika i olja i 2-3 minuter på stark värme i en stor gryta.
5. Tillsätt tomatpurén och rör om. Var beredd med buljongen.
6. Tillsätt kryddorna och räkna till 5 medan du rör om, tillsätt buljongen och rör om. Går det för länge kan paprika brännas och bli besk.
6. Lägg sedan i alla resterande ingredienser. Lägg på locket och låt koka i 15-20 minuter på medelvärme eller tills potatisen är mjuk.
7. Smaksätt eventuellt med mer havssalt och vinäger.
8. Tärna rågbrödet smått. Blanda ingredienserna till toppingen i en skål.
9. Låt soppan få koka upp. Om den är för tjock för att vara soppa så tillsätt lite vatten eller buljong i taget tills den har önskvärd konsistens.
10. Häll upp soppan i skålar. Toppa rikligt med löktoppingen.
Tips
Servera med backsallad på en assiett på sidan.