Österrikisk knödel med linssoppa

Österrikisk knödel med linssoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Buljong gjord på kokspad av linser får en smak som påminner mycket om kycklingbuljong. Perfekt som grund till en god soppa. Detta recept lagar du dag 3 av 3.

Ingredienser

12portioner

Knödel

  • 120g
    rökt fläsk
  • 1
    gul lök
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 3
    ägg
  • 2dl
    mjölk
  • ca 200g
    dagsgammalt bröd utan kanter
  • 2-3msk
    mjöl
  • smör till stekning
  • salt, peppar, 1 nypa muskot

Linsbuljong

  • 1liter
    kokspad från linskok dag 1
  • 1
    gul lök
  • 4
    vitlöksklyftor

Linssoppa

  • 1
    morot
  • ½
    gul lök
  • ½
    purjolök
  • 3msk
    rapsolja
  • kål som eventuellt finns över från dag 1
  • 2
    lagerblad
  • 4
    vitpepparkorn
  • 1tsk
    kummin
  • olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

Knödel

  1. Finhacka löken och tärna det rökta köttet i mycket små tärningar.
  2. Bryn löken och fläsket snabbt så att det får lite färg, tillsätt den hackade persiljan.
  3. Vispa upp ägg och mjölk, krydda rejält med salt, peppar och muskot och häll blandningen över det tärnade brödet.
  4. Vänd ner fläskblandningen och blanda i mjölet.
  5. Rör ihop till en ganska fast massa och smaka av igen. Forma till en jämn deg och låt svälla ca 20 minuter.
  6. Forma knödlar av degen ca 3-4 cm i diameter. Blöta händer är bästa redskapet, för degen är kletig.
  7. Lägg knödlarna i kokande saltat vatten och låt dem koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i ca 10 minuter, beroende på storlek.
  8. Ta upp dem och låt dem rinna av ordentligt. Servera med linssoppan, en klick smör och hackad persilja.

Linsbuljong

  1. Sota halverad lök och vitlök i en het panna tills de är riktigt sotiga.
  2. Koka ihop med linsbuljongen tills den reducerat till halva mängden.

Linssoppa

  1. Hacka ner lök, morot och purjolök i jämna kuber 0,5 x 0,5 cm.
  2. Fräs i oljan tillsammans med kryddorna på svag värme och slå sedan på den nerkokta linsbuljongen, låt koka ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!