Österrikisk knödel med linssoppa

Publicerat:
2021-01-29Tillagningstid:
Buljong gjord på kokspad av linser får en smak som påminner mycket om kycklingbuljong. Perfekt som grund till en god soppa. Detta recept lagar du dag 3 av 3.
Ingredienser
12portioner
Knödel
- 120grökt fläsk
- 1gul lök
- 1kruk(or)persilja
- 3ägg
- 2dlmjölk
- ca 200gdagsgammalt bröd utan kanter
- 2-3mskmjöl
- smör till stekning
- salt, peppar, 1 nypa muskot
Linsbuljong
- 1literkokspad från linskok dag 1
- 1gul lök
- 4vitlöksklyftor
Linssoppa
- 1morot
- ½gul lök
- ½purjolök
- 3mskrapsolja
- kål som eventuellt finns över från dag 1
- 2lagerblad
- 4vitpepparkorn
- 1tskkummin
- olivolja
- salt och peppar
Så lagar du
Knödel
- Finhacka löken och tärna det rökta köttet i mycket små tärningar.
- Bryn löken och fläsket snabbt så att det får lite färg, tillsätt den hackade persiljan.
- Vispa upp ägg och mjölk, krydda rejält med salt, peppar och muskot och häll blandningen över det tärnade brödet.
- Vänd ner fläskblandningen och blanda i mjölet.
- Rör ihop till en ganska fast massa och smaka av igen. Forma till en jämn deg och låt svälla ca 20 minuter.
- Forma knödlar av degen ca 3-4 cm i diameter. Blöta händer är bästa redskapet, för degen är kletig.
- Lägg knödlarna i kokande saltat vatten och låt dem koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i ca 10 minuter, beroende på storlek.
- Ta upp dem och låt dem rinna av ordentligt. Servera med linssoppan, en klick smör och hackad persilja.
Linsbuljong
- Sota halverad lök och vitlök i en het panna tills de är riktigt sotiga.
- Koka ihop med linsbuljongen tills den reducerat till halva mängden.
Linssoppa
- Hacka ner lök, morot och purjolök i jämna kuber 0,5 x 0,5 cm.
- Fräs i oljan tillsammans med kryddorna på svag värme och slå sedan på den nerkokta linsbuljongen, låt koka ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.