Ostgratinerad polenta med majssås

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 125gmajsmjöl
- 5dlgrönsaksbuljong
- 1tsksalt
- 50gfärskriven parmesan
- 100gtaleggio el getost
- 1stnyskördad majskolv
- 1msksmör
- 1mskextra jungfruolja
Så lagar du
Koka upp buljong och salt. Häll i grynen under kraftig vispning. Sjud på låg värme under omrörning i cirka 25 minuter tills polentan tjocknar. Drag kastrullen av värmen och rör ner parmesanosten. Slå upp polentan på ett fat och låt stelna cirka 1 timma.
Skär den kalla polentan i portionsbitar, lägg på osten och gratinera i 250 grader övervärme tills osten helt smält.
Såsen:
Koka majsen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Ställ majskolven på högkant på en skärbräda och skär loss majskornen. Mixa lätt med olivoljan. Fräs sedan majs+olivolja i lite smör så majskornen blir lite knapriga. Ringla brevid den gratinerade polentan.
Servera gärna ett fat med lufttorkad skinka som tillbehör.