Ostknödel med grönsaksbuljong

Publicerat:
2021-09-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kål och grönsaksbuljong
- 2stmorot
- 1stgul lök
- 200gvitkål
- 10cmpurjolök
- 1bit(ar)rotselleri
- 2stpotatisar
- 1stbuljongtärning
- 1mskolja
- 3msksmör
- 1tskkummin
Knödel
- 200gdagsgammalt vitt bröd utan kanter
- 2dlmjölk
- 3stägg
- 1stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 2-3mskmjöl
- 100griven ost
- salt, peppar
- 1nypa(or)muskot
- 1kruk(or)persilja
- 1knippa(or)gräslök
- smör till stekning
- salt, peppar
Så lagar du
Buljongen
1. Skala och skär alla grönsaker i tärningar på 1x1cm.
2. Fräs grönsakerna hastigt i 1 tsk olja på svag värme tillsammans med kummin.
3. Slå på 1 liter vatten och lägg ner buljongtärningen, låt koka ett par minuter tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
4. Krydda med salt/peppar och en klick smör.
Knödel
1. Finhacka lök och vitlök och fräs den mjuk i smör, låt svalna.
2. Tärna brödet fint.
3 Vispa upp ägg och mjölk, krydda med salt, peppar och muskot. Häll blandningen över det tärnade brödet.
4. Vänd ner den svalnade löken, riven ost, finhackad gräslök och hälften av persiljan.
5. Blanda i mjölet och rör ihop tilll en ganska fast smet och smaka av igen. Låt svälla ca 20 minuter.
6. Forma knödlar av degen, ca 2-3 cm i diameter.
7. Lägg knödlarna i kokande saltat vatten och låt dem koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i ca10 minuter, beroende på storlek.
8. Ta upp knödlarna och låt dem rinna av ordentligt. Servera med buljong, smör och hackad persilja.