Oxbringa med rotfrukter, nejlikor och citron
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1kgoxbringa
- 1stpurjolök
- 10stmindre potatisar
- 10strunda morötter
- 2stpalsternackor
- 1bit(ar)kålrot
- 10stnejlikor
- 1stcitron
- 50gsmör
- basilika
- salt och peppar
Så lagar du
Här kan ni öka mängden kött om ni vill ha till flera dagar eller tvärtom om ni mest vill äta grönsaker.
Om man inte ska göra sin mat allt för enformig måste man planera lite. En del saker kräver inte mycket jobb men däremot tillberedningstid. Som oxbringa. Den kokar man kvällen innan.
Köttet läggs i kallt vatten så det täcks. Koka upp, skummet på ytan tas bort, sedan tillsätts purjolök i skivor, nejlikorna samt salt och peppar.
Köttet får då koka cirka 2 timmar, känn med en kniv som ni känner i potatis. Ska vara lite motstånd men släppa.
Skulle det bli ont om vätska är det bara att tillsätta mera vatten.
Låt det dra kallt i lagen.
Nästa dag när ni ska äta gör ni iordning rotfrukterna, skär dom i lika stora bitar, koka dom med köttet tills dom är klara.
Sedan smaksätter ni med rivet citronskal, smör, basilika, salt och peppar.
Köttet serveras i skivor med rotsakerna och buljongen.