Oxbringa med rotfrukter, nejlikor och citron

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    oxbringa
  • 1st
    purjolök
  • 10st
    mindre potatisar
  • 10st
    runda morötter
  • 2st
    palsternackor
  • 1bit(ar)
    kålrot
  • 10st
    nejlikor
  • 1st
    citron
  • 50g
    smör
  • basilika
  • salt och peppar

Så lagar du

Här kan ni öka mängden kött om ni vill ha till flera dagar eller tvärtom om ni mest vill äta grönsaker.

Om man inte ska göra sin mat allt för enformig måste man planera lite. En del saker kräver inte mycket jobb men däremot tillberedningstid. Som oxbringa. Den kokar man kvällen innan.

Köttet läggs i kallt vatten så det täcks. Koka upp, skummet på ytan tas bort, sedan tillsätts purjolök i skivor, nejlikorna samt salt och peppar.

Köttet får då koka cirka 2 timmar, känn med en kniv som ni känner i potatis. Ska vara lite motstånd men släppa.

Skulle det bli ont om vätska är det bara att tillsätta mera vatten.

Låt det dra kallt i lagen.

Nästa dag när ni ska äta gör ni iordning rotfrukterna, skär dom i lika stora bitar, koka dom med köttet tills dom är klara.

Sedan smaksätter ni med rivet citronskal, smör, basilika, salt och peppar.

Köttet serveras i skivor med rotsakerna och buljongen.

Dela det här receptet med dina vänner!