Oxfilé med couscous och chokladsås

Oxfilé med couscous och chokladsås

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    oxfilé
  • 50g
    soltorkade tomater
  • 1
    gul lök
  • 1
    chilifrukt
  • 0,5msk
    grönpeppar
  • 2dl
    stor couscous*
  • 0,5
    buljongtärning
  • 4-5dl
    vatten
  • 1dl
    crème fraiche
  • 2
    röda paprikor
  • 150g
    salladsärtor
  • 0,5dl
    mango
  • 150g
    haricots verts
  • smör till stekning

Chokladsås

  • 1
    gul lök
  • 1tsk
    timjan
  • 2msk
    balsamvinäger
  • 2dl
    vatten
  • 0,5
    höns- eller köttbuljongtärning
  • 1msk
    smör
  • 20-30g
    bitter mörk choklad
  • salt och peppar

Så lagar du

*Stor couscous har gryn som är stora som ärtor. De tar därför längre tid att tillaga än vanlig couscous. Det finns olika benämningar på den bland annat Moghrabiah, Moghrabieh, libanesisk couscous, israelisk couscous, eller helt enkelt bara stor couscous.

Strimla de soltorkade tomaterna, finhacka lök, chili och peppar och fräs allt i lite smör i en kastrull. Häll i couscousen och låt den fräsa med en stund. Slå därefter på hälften av vattnet och en buljongtärning. Låt stå och småkoka på svag värme. Späd med mer vatten vartefter det behövs. Koka i ca 20-25 minuter. Blanda ner crème fraiche i couscousen. Hacka paprika och blanda ner. Strimla salladsärtor och blanda ner dem och frukten i couscousen. Smaksätt med salt och peppar.

Stycka fyra tournedos av oxfilén och salta och peppra köttet. Stek i en panna med smör och olja på medelvärme i ca 7 minuter per sida. Se även till att köttet får stekyta på sidorna. Låt köttet vila efter stekning. Innertemperaturen bör vara omkring 57 grader. Om man föredrar ett mindre blodigt kött kan man eftersteka i ugn på 130 grader.

Dela haricots verts på längden och fräs i stekfettet från oxfilén.

Chokladsås:

Finhacka löken. Fräs lök och timjan i hälften av smöret ett par minuter. Häll på balsamvinägern och låt det koka ner en minut. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka ner tills ca 1,5 dl återstår, bryt i chokladen och klicka i resten av smöret. Sila såsen och smaksätt med salt och peppar.

Servera oxfilén med couscousen och haricots verts. Ringla över såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!