Oxfilé med kantarellsås och mandelpotatis

Oxfilé med kantarellsås och mandelpotatis

Publicerat:

Tillagningstid:

Finns det något godare än en perfekt stekt köttbit, med en mustig hemmagjord svampsås?

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    oxfilé
  • mandelpotatis

Kantarellsås

  • 2dl
    kalvfond (eller sky från oxfilé)
  • 5dl
    vispgrädde
  • 1liter
    kantareller
  • smör att fräsa i
  • salt och peppar

Så lagar du

Köttet

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Putsa oxfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna. Salta och peppra.

Stek oxfilén i ugnen. För medium bör innertemperaturen vara ca 55-58 grader. Använd stektermometer.

3. Låt filén sedan vila i folie ca 20 minuter.

Kantarellsåsen

1. Sila av skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt såsen långsamt koka ihop till önskad konsistens.

2. Skala och finhacka löken. Putsa, ansa och fräs kantarellerna tillsammans med löken med lite smör i en stekpanna.

3. Rör ner svampblandningen i kastrullen, koka upp och smaka av med salt och peppar.

Servering

Skiva köttet och servera med kokt mandelpotatis, kantarellsås och valfria grönsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!