Oxfilé provencale med blandade rotfrukter och tomatsallad

Publicerat:
2021-02-26Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600goxfilé – välj en jämntjock bit, gärna coeur de filet (dvs. mittbiten)
- efter smaksalt och peppar
- smör (att steka i)
Vitlökssmör
- 1sthel vitlök
- 150gsmör, rumstempererat
- 4mskolivolja
- 1dlfinhackad bladpersilja
- några droppar worchestershiresås
- 0,5stcitron, saft och skal
- 1tsksalt
Rotfrukter
- 400gfast potatis
- 150gpalsternacka
- 150gpersiljerot eller rotselleri
- 2kvist(ar)rosmarin, finhackade
- 4stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 2msksmör
Tomat- och haricot vertssallad
- 200gharicots verts
- 250gkörsbärstomater
- 1tskdijonsenap
- 1stschalottenlök
- 1mskvitvinsvinäger
- 3mskolivolja extra vergine
- salt och peppar
Så lagar du
Börja med att göra din sallad:
1. Koka haricots verts i någon minut om de är frysta och i cirka 5 minuter om du har färska bönor. De ska ha tuggmotstånd.
2. Lägg över dem i kallt vatten.
3. Dela tomaterna i halvor.
4. Skala och hacka löken så fint du kan.
5. Blanda ihop en vinegrätt med olivolja, vinäger och senap. Smaka av med salt och peppar.
6. Blanda bönor, tomat och lök med vinegrätten och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 100 grader.
1. Krydda köttet med salt och peppar och bryn runtom i smör.
2. Lägg oxfilén i en form och stek färdig i ugnen tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.
3. Lägg in vitlöken (utan att skala den) i ugnen och höj temperaturen till 200 grader.
4. Skala och skiva alla rotfrukter i tunna skivor. Använd gärna en mandolin.
5. Råstek rotfrukterna i omgångar i smör. Salta och krydda med finskuren rosmarin och finhackad vitlök under stekningen. Lägg över i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen.
6. Ta ut vitlöken när den är mjuk och pressa ner i smöret. Blanda med finhackad persilja, citronskal, citronsaft, worchestershiresås och salt. Smaka av.
7. Höj nu värmen till 250 grader, gärna med grilleffekt.
8. Skär filén i tjocka skivor och lägg på grönsakerna. Fördela smöret över köttet och sätt in att gratinera i ugnen i några minuter eller tills smöret smält. Servera med tomat och haricots verts sallad.