Oxfilé Wellington

Ingredienser
4portioner
- 150gsvamp t ex portabello och karljohan
- ½stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 700goxfilé, putsad, i 4 bitar
- 2mskportvin (valfritt)
- 1tskfranska örter
- 1mskfransk senap
- 4skiva(or)lufttorkad skinka
- 4stfrysta smördegsplattor
- salt, vitpeppar
- smör till stekning
Så lagar du
1. Mixa svamp, lök och vitlök till små bitar med kniven i matberedare. Bryn oxfilé i smör, salta och peppra. Lyft upp och låt svalna, ställ i kyl.
2. Stek svampröran i samma panna, häll på portvin och koka tills all vätska har kokat in. Tillsätt örter, salta och peppra. Lyft upp och låt svalna, ställ i kyl.
3. Torka av köttet på papper, bred på senap. Lägg en skinkskiva på en assiett, lägg på svamp och kött. Svep skinkan runt om, upprepa tills du har 4 paket, ställ i kyl.
4. Låt smördegen tina ca 15 minuter och kavla ut till dubbel storlek. Mjöla lätt om det behövs. Lägg på ett köttpaket per platta, svampen nedåt. Försegla degen genom att nypa och vika ihop, vänd på paketet så att skarven ligger neråt. Ev överbliven deg används till garnering, ta ut löv eller band, fäst på paketen med uppvispat ägg. Lägg på bakpappersklädd bricka. Hit kan du förbereda dagen innan.
Innan servering
5. Sätt ugnen på 225C. Ställ in rotfrukterna (nedan). Förvärm en plåt. Skåra paketen lätt, halvt igenom degen för ett fint mönster. Pensla paketen med ägg, grädda på den varma plåten på bakpapper till gyllene färg, innertemp ca 60C för medium, ca 15 minuter. Gör sallad och dressing under tiden.