Pad thai på framtidens råvaror

Publicerat:
2020-09-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 10cmhampakött, tofu eller annat veganskt protein
- 1 stort bladsockertång
- 5cmpurjolök
- 4gröna, friska salladsblad
- 1morot
- ½dlböngroddar
- rapsolja
Garnering
- ½dlrostade, finhackade jordnötter
- 1klyfta(or)citron
- färska korianderblad
Pad thai-sås
- 1literkokande vatten
- 100gtamarindpasta
- 2rödlökar
- 2chilifrukter, färska
- 2klyfta(or)vitlök
- 5dlkinesisk soja
- 4dlråsocker
- 1tskhavssalt
Så lagar du
Vill du veta mer om framtidens mat? Se Vetenskapens värld här!
1. Koka sockertången i lätt saltat vatten ca 3 min och kyl snabbt ner. Tången blir vacker grön.
2. Strimla tången längs med till nudlar ca 3 mm tjocka.
3. Skär hampaköttet i 2 cm långa bitar. Strimla purjolök, morot och salladsblad.
4. Värm upp rapsolja i en stekpanna och börja med att lägga i hampaköttet så att det får en friterad känsla på ytan, se till att vända bitarna så de får stekyta på båda sidor.
5. Lägg i alla grönsaker samt böngroddar, låt dem bli aningen mjuka och slå på ½ dl pad thaisås (se nedan). Vänd snabbt runt, sen ner med sockertången, allt tar ca 5 min.
6. Lägg upp på tallrik och garnera med koriander, chili, citronklyfta och rostade jordnötter.
Pad thai-sås
Pad thai-såsen räcker till många portioner och går utmärkt att spara i kylen flera veckor.
1. Koka upp vattnet och häll över tamarindpastan, så den löses upp, den ska bli ett med vattnet. Hjälp till genom att pressa ut den.
2. Skala och klyfta rödlöken och vitlöken, skölj och dela de röda chilifrukterna, välj antal efter hur stark du vill att den ska bli. När tamarindpastan lösts upp häll i alla resterande ingredienser och koka på låg temperatur i ca 1 timme, mixa allt med stavmixer till en slät härlig sås.
Tips
Sök på “köpa saccharina latissima” för att hitta var på nätet man kan köpa sockertång.
Hampakött finns ännu bara på forskarnas labb, men kan ersättas av till exempel tofu eller annat vego-kött med bra tuggmotstånd.