Pakoras med grön chutney och mangold

Publicerat:
2019-10-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pakoras
- 8stpotatis
- 3stgul lök
- 3dlkikärtsmjöl
- 1tskcurry
- 1tskgurkmeja
- 1stchili, röd
- salt
Grön chutney
- 1kruk(or)mynta
- 1kruk(or)persilja
- 1stliten gul lök, finhackad
- 1klyfta(or)vitlök
- 2stlime, saft och zest
- 1msksocker
- 1grön chili, finhackad
- ½tskkummin
- salt och peppar
- 2mskvatten
Sauterad mangold
- 300gmangold, spenat
- 1stschalottenlök
- 5klyfta(or)vitlök
- 1mskrapsolja
- 1tsksesamolja
- 2mskfisksås
- 3msksoja
- 30gsmör
- 2stlime
- rapsolja till stekning
Så lagar du
Pakoras
1. Svarva potatis och lök eller riv med grova delen av rivjärnet till strimlor.
2. Salta löken och potatisen och låt vila. När de börjar släppa vatten tillsätter du kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop till en smet.
3. Forma till små nystan.
4. Gör chutney och sauterad mangold innan fritering. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.
grön chutney
1. Hacka örterna, chilin och löken, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås.
2. Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.
3. Smaka av med salt och peppar.
sauterad mangold
1. Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.
2. Hacka löken och skiva vitlöken.
3. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden. När mangolden börjat ta lite färg, krydda upp med fisksås, soja, sesamolja, smöret och zest eller saft från 2 st lime.
4. Smaka av med salt och peppar.