Paneer tikka masala (Indisk tomatgryta med paneer-ost)

Paneer, Tikka ma sala, vegitariskt

Publicerat:

Tillagningstid:

Med sin krämiga och lagom kryddiga sås är det här en klassiker på indiska restauranger. Men faktiskt också väldigt lätt att göra hemma på egen hand. Försök vetja, du kommer inte ångra dig.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    paneer
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 1nypa(or)
    salt & nymalen svartpeppar
  • 3+1msk
    rapsolja
  • 1tsk
    hel spiskummin (kan uteslutas)
  • 2-3st
    gula eller röda lökar, finhackade
  • 1-3st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1msk
    färsk ingefära, riven
  • 1st
    chili, finhackad
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen kardemumma
  • 2tsk
    garam masala eller curry krydda
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 5st
    mogna tomater, hackade (eller en tetra 400 g krossade tomater)
  • 1dl
    rostade nötter t ex cashew (spara några till garnering)
  • 1-2tsk
    socker
  • 1dl
    turkisk yoghurt
  • 1nypa(or)
    salt

Så lagar du

1. Dela paneer i munsbitar, lägg i en skål strö över gurkmeja, salt och peppar och blanda runt. 

 

2. Hetta upp 3 msk olja i en gryta och fräs hel spiskummin tills det börjar dofta gott.

 

3. Häll i lök, vitlök, ingefära och chili, och stek tills löken är väl brynt.

 

4. Tillsätt alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter under omrörning.

 

5. Rör ner tomatpuré, fräs några varv och häll sedan i tomat, nötter och socker, salta lite. Låt puttra i cirka 20 min.

 

6. Stek paneer i 1 msk olja i en stekpanna, så bitarna blir gyllene och lite frasiga. 

 

7. Tillsätt yoghurt i såsen och mixa så den blir slät. Smaka av med salt. 

 

8. Lägg paneerbitarna i såsen och strössla lite nötter ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!