Paneer tikka masala (Indisk tomatgryta med paneer-ost)

Publicerat:
2023-09-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400gpaneer
- 0,5tskgurkmeja
- 1nypa(or)salt & nymalen svartpeppar
- 3+1mskrapsolja
- 1tskhel spiskummin (kan uteslutas)
- 2-3stgula eller röda lökar, finhackade
- 1-3stvitlöksklyftor, finhackade
- 1mskfärsk ingefära, riven
- 1stchili, finhackad
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen kardemumma
- 2tskgaram masala eller curry krydda
- 0,5tskgurkmeja
- 2msktomatpuré
- 5stmogna tomater, hackade (eller en tetra 400 g krossade tomater)
- 1dlrostade nötter t ex cashew (spara några till garnering)
- 1-2tsksocker
- 1dlturkisk yoghurt
- 1nypa(or)salt
Så lagar du
1. Dela paneer i munsbitar, lägg i en skål strö över gurkmeja, salt och peppar och blanda runt.
2. Hetta upp 3 msk olja i en gryta och fräs hel spiskummin tills det börjar dofta gott.
3. Häll i lök, vitlök, ingefära och chili, och stek tills löken är väl brynt.
4. Tillsätt alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter under omrörning.
5. Rör ner tomatpuré, fräs några varv och häll sedan i tomat, nötter och socker, salta lite. Låt puttra i cirka 20 min.
6. Stek paneer i 1 msk olja i en stekpanna, så bitarna blir gyllene och lite frasiga.
7. Tillsätt yoghurt i såsen och mixa så den blir slät. Smaka av med salt.
8. Lägg paneerbitarna i såsen och strössla lite nötter ovanpå.