Panerad zucchini med dipp

Publicerat:
2015-10-13Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Panerad zucchini
- 3stägg, ekologiska
- 50gvetemjöl, vanligt eller fullkorn
- 125gströbröd eller andra brödsmulor
- 2mskparmesan, eller liknande ost
- 2tskrosmarin, färska hackade blad
- 2stzucchini (squash), helst raka
- olja att spreja över
Rostad vitlöksdipp
- 1tskolivolja
- 1stvitlök
- 200gfärskost, låg fetthalt
- 3mskgrekisk yoghurt, låg fetthalt
- färsk gräslök, finhackad
Marinaradipp
- 2mskolivolja
- 1ststor rödlök, finhackad
- 2stvitklöksklyftor, finhackade
- 400gkrossade tomater
- 1tskhackad färsk timjan
- 1nypa(or)strösocker
- salt och peppar
- färsk basilika
Så lagar du
Rostad vitlöksdipp
1. Sätt ugnen på 220 grader. Ringla olivolja i mitten på ett 20cm x 20 cm stycke aluminiumfolie. Placera den hela vitlöken i oljan, med toppen avskuren. Packa ihop i folien och baka i ugnen i 50-55 minuter tills vitlöken är mjuk rakt igenom.
2. Ta ut vitlöken och låt svalna. Pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna i en skål och mosa med en gaffel. Blanda i övriga ingredienser och smaka av.
Marinaradipp
1. Värm oljan i en kastrull på låg värme. Tillsätt finhackad rödlök och fräs till den mjuknat, ca 6-8 minuter. Tillsätt finhackad vitlök och fräs ytterligare någon minut.
2. Rör i krossad tomat, timjan, salt, peppar och eventuellt lite socker. Låt sjuda i 15-20 minuter, tills såsen har tjocknat och smakerna intensifierats.
3. När såsen är klar, tillsätt grovt rivna basilikablad. Servera varmt eller ljummet.
Panerad zucchini
1. Kläd två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Vispa äggen i en skål. Blanda mjöl med salt och peppar i en annan skål. Blanda parmesan, brödsmulor och rosmarin i en tredje skål.
2. Skär zucchinin i stavar, ca 7-8 cm långa och 1-2 cm tjocka.
3. Ta en stav för sig och vänd först i mjöl, sen ägg och sist brödsmulor. Lägg stavarna på plåtarna med tillräckligt mellanrum. Preja lite olja på stavarna och ställ in plåtarna i ugnen i ca 20 minuter på 220 grader. Vänd på stavarna efter halva tiden och spreja med mer olja.
4. Servera med dippsåser och citronklyftor.