Papillote – lax i ugn

Publicerat:
2018-02-14Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 700gbenfri fiskfilé, t ex torsk, kolja eller lax
- 1kgblandade grönsaker t ex morot, sötpotatis, fänkål, sparris, tomat och purjolök
- 1skivad citron
- 1skivad röd chili
- 1dlvitt vin
- 100gsmör
- rosmarin eller timjan
- salt och peppar
Valfritt
- 50grökt fläsk
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fördela grönsakerna på 4 bakpapper. Fördela fisken ovanpå, lägg på skivad citron och chili.
3. Krydda med rosmarin eller timjan, salt och peppar. Lägg på smör-klickar, vik ihop till 4 paket. Är det svårt att få ihop så lägg på ett till bakpapper och vik ihop.
4. Häll på en skvätt vin just innan du förseglar paketen.
5. Grädda tills fisken just är färdig. Då faller den lätt isär. Det bör ta cirka 20 minuter.
6. Gör aioli under tiden. Servera fisken med aioli och ett varmt bröd att bryta och fånga upp den goda såsen med.
Tips
Efter att fisken är klar kan du lägga ner färsk bladspenat, dill eller någon annan grönsak du gillar som inte kräver tillagning. Du kan också toppa med skaldjur t ex räkor eller musslor. Och visst, ett par ostron funkar också, se bara till att de är färska.
Toppa med strimlat, rökt fläsk innan du försluter paketet. Det ger en god smak och sälta.