Päronshrubsoda

Publicerat:
2021-09-09Shrub, eller dryckesvinäger, är ett sätt att konservera frukt och grönt genom att låta frukten eller grönsakerna ligga och dra i socker och vinäger i upp till en vecka. Shruben kan sedan användas som smaksättare i drinkar eller serveras med kolsyrat vatten!
Ingredienser
Päronshrub med älgört och vanilj
- 5stpäron
- 2dlsocker
- 2dlchampagnevinäger
- 1stvaniljstång
- 1tsktorkad älgört
Päronshrubsoda
- 2stpäron
- 2dlpäronshrubsoda
- 8dlsodavatten
- is
Så lagar du
Päronshrub med älgört och vanilj
- Skär upp päronen i tärningar.
- Lägg den uppskurna frukten i en glasburk med tillhörande lock.
- Tillsätt sockret och mosa med en träslev. Blanda ordentligt så att sockret börjar lösas upp.
- Skär ett snitt i vaniljstången, lägg ner i burken samt tillsätt älgörten och rör runt.
- Värm upp vinägern i en kastrull, ta bort från värmen precis innan det börjar koka.
- Tillsätt vinäger, rör om och låt svalna.
- Ställ in i kylen och låt stå ca 5 dagar. Rör om någon gång dag 3.
- Sila bort frukten, häll upp i flaska och förvara i kylen.
- Serveras utspätt med kolsyrat vatten, sodavatten, tonic eller som smaksättare i en drink.
Tips
Frukten som silas bort är faktiskt riktigt god att äta upp.
Päronshrubsoda
- Skär upp päronen i tunna skivor och lägg ner i en karaff.
- Tillsätt päronshrub, is och till sist sodavatten.
- Rör runt ordentligt.
- Servera!
Tips
Det går lika bra att bygga mocktailen direkt i ett glas. Tänk 1 del shrub och 4 delar sodavatten, eller mer shrub om man vill ha lite extra sting.