Prästens pasha - påskdessert med nötter

Publicerat:
2020-04-08Lars Segerstedt, sjukhuspräst i Umeå, delar med sig av sitt bästa recept på pasha. Pasha är en traditionell rysk påskdessert som är både enkel och god.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 2dlsocker
- 150gsmör
- 1½dlsötmandel plus 4 bittermandlar, skållat och finrivet
- 6hgkeso, mixad
- 2äggulor
- 1tskvanillinsocker
- ½ekologisk citron, rivet skal
- 1½dlfast vispad grädde
- russin, som legat i portvin, för dekoration
- 4gelatinblad
Så lagar du
1. Rör smör och socker poröst. Bäst med en elvisp.
2. Tillsätt finriven mandel, bittermandel, keso som du mixat, äggulor, vanillinsocker, citronzest och blanda väl till en jämn smet.
3. Blanda i den vispade grädden försiktigt. Smält gelatin (finns vegetarisk alternativ) och rör ner i allt. Häll i en form som passar och låt vila i kylskåp över natten eller i minst 6 timmar.
4. Dagen efter, lösgör Pashan från formen och dekorera med portvinsrussin eller annat gott!
Tips
Det finns andra varianter. Och man kan pröva sig fram till vad man gillar bäst. Mer citron, grädde etc. I en del recept används kvarg. Själv tycker jag bäst om keso som mixas.