Tårta med hallon- och cheesecakeswirl

Publicerat:
2020-03-31Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Kaka
- 250gsmör
- 3dlströsocker
- 2tskvaniljpulver, vaniljsocker går också bra
- 2-3tskkardemumma, grovt mortlad
- 200gmandelmassa, går att byta ut mot vit choklad
- 4ägg
- 3dlvetemjöl
- 1ekologisk citron, det gula av skalet rivet
Hallonfyllning, kompott
- 500ghallon, frysta
- 1dlströsocker
- 1tskpotatismjöl
- 3mskvatten
Cheesecakekräm
- 200gfärskost, naturell
- 3dlvispgrädde
- 2dlyoghurt, tjock
Garnering
- 2dlhallon och blåbär, färska
- 1dllemon curd
- 1 nävemaränger
- mynta, färsk
Så lagar du
Botten
1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader).
2. Smält smör, låt svalna något. Tillsätt socker, kardemumma, mandelmassa, citronskal och ett ägg i taget, rör om väl.
3. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i bakpappersklädd långpanna ca 20×30 cm.
4. Grädda 15 minuter i ugnens nedre del. Det är viktigt att gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. Den ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt svalna.
5. Gör hallonfyllningen under tiden. Koka upp hallon och socker, red av med potatismjöl utrört i vatten. Koka upp och låt svalna.
Cheesecakekräm
1. Vispa upp yoghurt, färskost och grädde fluffigt.
2. Tryck ner skaftet på en träslev så det blir ett gäng hål i kakan, bred på 3/4 av hallonkompotten, se till att den kommer ner i hålen.
3. Blanda resterande kompott med hälften av cheesecakekrämen. Bred den på kakan, toppa med den vita krämen och dra med en sked så krämerna blandas och det bildas ”swirls”.
4. Garnera med bär, maränger, lemon curd och mynta eller något annat du tycker är gott.