Påskbakelse med apelsin
Publicerat:
2023-03-29Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Att göra bakelser av en rulltårta är ett enkelt sätt att fixa fint fika. Påskens klassiker toppas oftast med inlagda persikohalvor. Här blev det en syrligare variant med apelsin.
Ingredienser
10portioner
- 3stägg
- 1,5dlströsocker
- 1stcitron, endast det rivna skalet sk zest
- 1,5dlpotatsmjöl
- 1tskbakpulver
- 1 tskkardemumma
- några matskedar socker till bakplåtspappet
Fyllning:
- 200glemon curd
- 200gnaturell färskost
- 0,5dlflorsocker
Dekoration:
- 3dlvispgrädde
- 3stapelsiner, fileade
- citronmeliss
Så lagar du
- Vispa ägg, socker och citronzest pösigt med elvisp.
- Blanda ihop potatismjöl och bakpulver.
- Sikta ner mjölet i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.
- Bred ut smeten i ett tunt lager på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 5 min.
- Strö ut socker och kardemumma på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan. Dra bort pappret som kakan gräddats på.
- Låt kakan svalna en stund.
- Vispa ihop färskost och florsocker. Bred ut färskosten på rulltårtan i ett jämnt lager. Bred sedan ut lemon curd över färskosten.
- Rulla ihop till en tajt rulle. Skär rulltårtan i 10 skivor.
- Vispa grädden och filea apelsinklyftor.
- Spritsa grädde på varje skiva och toppa din påskbakelse med fileade apelsiner och citronmeliss.