Påskbullar

Publicerat:
2020-04-04Tillagningstid:
Jespers lockande vetebröd är saftiga och smakrika och påminner om ägg i utseendet. Passar perfekt till påsk.
Ingredienser
30 - 40portioner
- ca 200gtorkade aprikoser
Vetedeg
- 500gmjölk
- 50gjäst
- 1050gvetemjöl special
- 200gströsocker
- 200gnormalsaltat smör
- 12gsalt
- 4ggrovmalen kardemumma
Smörfyllning
- 300grumstempererat smör
- 100gströsocker
- 10gvetemjöl
- 20gvaniljsocker
Kvargkräm
- 250gkvarg
- 1äggula
- 50gsocker
- 1tskvanljsocker
Sockerlag
- 100gsocker
- 75gvatten
Så lagar du
- Lägg ca 200 g torkade aprikoser i blöt över natten.
Vetedeg
- Använd kylskåpskall mjölk. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt degen vila i ca 10 minuter.
- Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.
- Gör ett glutenprov för att se om degen har knådats tillräckligt. (Glutenprov= om man kan sträcka degen till en tunn hinna) Om glutenprovet är bra så tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Platta ut degen på en plåt eller liknande och lägg degen i frysen ca 20 minuter.
- Ta ut degen ur frysen. Kavla ut degen och bre på önskad mängd smörfyllning. Forma dina bullar genom att göra ett treslag och skär ut små remsor av degen. Tvinna degen (med fyllningen och gör en spiral av degen. Lägg bullarna på plåt med bakpapper eller silikonduk.
- Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen. Sätt ugnen på 220 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck till försiktigt i mitten av bullen med botten på en mugg eller liknande.
- Spritsa ut kvargfyllningen i fördjupningen. Lägg därefter en halv blötlagd aprikos i.
- När ugnen kommit upp i temperatur så grädda bullarna tills de får en bra färg, ca 7–12 minuter.
- Pensla bullarna med sockerlag efter att bullarna tagits ur ugnen.
Kvargkräm
- Blanda alla ingredienser till en lös kräm.
Smörfyllning
- Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Sockerlag
- Koka upp vatten och socker.