Påsklamm från Ligurien

Påsklamm från Legurien.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftigt lamm med smak av citron och vitlök tillsammans med lyxiga kronärtskockor.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    lammstek, ca 800-1000 g
  • några kvistar rosmarin
  • ca 1-2 dl
    olivolja
  • 3st
    citroner
  • 3st
    hela kronärtskockor
  • 1st
    hel vitlök + 2 klyftor
  • salt och peppar
  • ruccolasallad
  • färsk timjan

Så lagar du

1. Tvätta och riv skalet på en av citronerna. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften. Skala de två vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.

2. Blanda citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svartpeppar, olivolja och rosmarin i en plastpåse. Lägg i lammsteken och stäng till påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt. Låt ligga i kylskåp några timmar eller över natten.

3. Ansa och koka kronärtskockorna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem rinna av. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ur köttet ur marinaden och skär det i skivor. Dela skockorna i kvartar. Skär de hela vitlökarna och citronerna mitt itu på mitten.

4. Häll 1 dl olivolja i en långpanna och sätt in i ugnen i 5 minuter så den blir varm. Ta ut den försiktigt och lägg i lammskivorna, kronärtsskockor, citron och vitlök. Salta och peppra och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter (vill man kolla med en termometer så ska köttet vara mellan 55–60 grader).

5. Toppa lammet med ruccolasallad och färska örter.

Dela det här receptet med dina vänner!