Påsklamm från Ligurien

Publicerat:
2014-04-09Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stlammstek, ca 800-1000 g
- några kvistar rosmarin
- ca 1-2 dlolivolja
- 3stcitroner
- 3sthela kronärtskockor
- 1sthel vitlök + 2 klyftor
- salt och peppar
- ruccolasallad
- färsk timjan
Så lagar du
1. Tvätta och riv skalet på en av citronerna. Skär citronen på mitten och pressa ur citronsaften. Skala de två vitlöksklyftorna och hacka i små bitar.
2. Blanda citronskal, citronsaft, hackad vitlök, svartpeppar, olivolja och rosmarin i en plastpåse. Lägg i lammsteken och stäng till påsen. Vänd runt så att marinaden rinner runt. Låt ligga i kylskåp några timmar eller över natten.
3. Ansa och koka kronärtskockorna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt dem rinna av. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ur köttet ur marinaden och skär det i skivor. Dela skockorna i kvartar. Skär de hela vitlökarna och citronerna mitt itu på mitten.
4. Häll 1 dl olivolja i en långpanna och sätt in i ugnen i 5 minuter så den blir varm. Ta ut den försiktigt och lägg i lammskivorna, kronärtsskockor, citron och vitlök. Salta och peppra och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen igen i ca 15 minuter (vill man kolla med en termometer så ska köttet vara mellan 55–60 grader).
5. Toppa lammet med ruccolasallad och färska örter.