Påsktårta

Publicerat:
2013-03-22Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
Chokladbotten
- 4stägg
- 160 gsocker (ca 2 dl)
- 1stfinrivet skal av apelsin
- 90gvetemjöl (ca 1 ½ dl)
- 30gkakao (ca ½ dl)
- 1 tskbakpulver
Fyllning
- 50ghackad mandel (ca 1 dl)
- 40gsocker (ca ½ dl)
- 1mskvatten
- 3 dlgrädde
- 1tskvaniljsocker
- 250 gaprikossylt/marmelad
Dekor
- 200-250 gmarsipan
- 50gmörk choklad
- 50gvit choklad
Så lagar du
Botten
1. Smörj en springform ca 24 cm. Sikta vetemjöl, kakao och bakpulver.
2. Värm ägg, socker och skal av apelsin till fingervarmt i kastrull under vispning. Häll över till en bunke och vispa vitt och pösigt med elvisp.
3. Vänd ner mjölet pö om pö med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader (varmluft) i ca 20–25 min. Gör ett stickprov. Låt svalna. Det är lättare att skära botten om den får stå några timmar plastad efter den svalnat.
Fyllning
1. Rosta mandel gyllenbrun i ugnen på 200 grader i några minuter.
2. Smält socker och vatten i en kastrull till gyllenbrun karamell, rör inte om medan sockret kokar. Häll i mandeln och rör om, häll ut på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och grovhacka med kniv.
3. Vispa grädde och vaniljsocker.
Montering
1. Skär bort lite på kanten på botten så den får formen som ett ägg, dela botten i tre delar.
2. Stryk ett lager med aprikossylt, grädde och strö på hälften av krokanten på första botten.
3. Lägg på botten nummer två och stryk ett lager med aprikossylt, grädde och strö på resterande av krokant.
4. Stryk på grädde och forma en kupol och lägg på sista botten.
5. Stryk upp tårtan med grädde och klä in med marsipan. Forma och skär bort runt kanten.
6. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Spritsa små videkvistar på bakplåtspapper och sätt i kyl. Dekorera tårtan med videkvistar, marsipankycklingar och sidenband.