Pasta med sardiner, fänkål och fattigmansparmesan

Pasta med sardiner, fänkål och fattigmansparmesan

Publicerat:

Tillagningstid:

Med lite hjälp kan gamla konserver bli en piffig och mättande vardagsmiddag. Fattigmansparmesan eller Mollica Fritta som det heter på italienska är ett härligt frasigt kompliment. Den här rätten har massa smak och du kommer glömma att det är en budgeträtt när du tagit första tuggan!

Ingredienser

2portioner

  • 200g
    linguine
  • 1burk(ar)
    inlagda sardiner i olivolja
  • 1
    fänkål
  • 2-3
    vitlöksklyftor
  • 1
    citron, zest och saft
  • 1msk
    kapris
  • 1
    liten knippa bladpersilja
  • salt och peppar

Mollica fritta (fattigmansparmesan)

  • 1-2skiva(or)
    skivor vitt bröd, gärna gårdagens
  • 2-3msk
    olivolja

Så lagar du

Fattigmansparmesan

  1. Börja med brödsmulorna. ”Tussa” eller riv brödet i små smulor. Lägg i en stekpanna och ringla över olivolja.
  2. Rosta brödet under omrörning tills det är krispigt och gyllene. Lägg åt sidan.

Pasta

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta ordentligt.
  2. Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala och hacka vitlöken. Hacka persiljan.
  3. Häll av oljan från sardinburken i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt lite extra olivolja om det behövs.
  4. Hetta upp och fräs vitlök och fänkål tills den mjuknar. Tillsätt citronzest och sardinerna och rör om. Lägg i kapris och finhackad persilja. Ställ åt sidan.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, eller tills den är al dente.
  6. Ta en kopp av pastavattnet innan du häller av pastan. Tillsätt cirka ½ dl pastavatten och pastan i stekpannan och sätt tillbaka på värmen.
  7. Rör om ordentligt och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  8. Toppa med fattigmansparmesanen.

Dela det här receptet med dina vänner!