Patatas bravas

Patatas bravas, potatis med tomatsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Namnet syftar på att såsen till potatisen är het. Det är vanligt att man kombinerar den med aioli, vitlöksmajonnäs.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 750g
    skalad fast potatis
  • 2+1msk
    olivolja
  • salt
  • 1burk(ar)
    tomatfiléer, 400 g (tomater utan innanmätet)
  • 1-2tsk
    chiliflakes
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1nypa(or)
    socker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Skär potatisen i bitar. Fördela dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över ca 2 msk olja. Salta.

3. Stek dem mitt i ugnen ca 25 minuter.

4. Het tomatsås: Hetta upp 1 msk olivolja, fräs vitlöksklyftorna och chiliflakes ett par minuter. Tillsätt tomaterna och låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och en gnutta socker. Vi använder tomatfiléer, det vill säga, tomater utan kärnorna på insidan, detta för att skapa en mer koncentrerad smak och en mindre vattenmängd i såsen. 

5. Servera den nystekta potatisen med såsen ringlad ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!