Pate a choux

Pate a choux.

Publicerat:

Tillagningstid:

En lite annorlunda men väldigt användbar form av smet. Jesper gör en bakelse med fyllning som han kallar för sommarens semla. Smeten kan också användas även till mer matiga fyllningar som lax eller annat salt.

Ingredienser

Pate a choux

  • 130g
    mjölk
  • 130g
    vatten
  • 5g
    salt
  • 20g
    socker
  • 105g
    osaltat smör
  • 155g
    mjöl
  • 250g
    ägg (ca 5 st)

Lock

  • 50g
    smör
  • 65g
    farinsocker
  • 65g
    mjöl

Krämgrädde

  • 1 ½dl
    standardmjölk
  • 1 ½dl
    syrad grädde eller créme fraiche
  • ½
    vaniljstång
  • 3
    äggulor
  • 60g
    strösocker
  • 2msk
    maizenamjöl
  • 15g
    smör
  • 2dl
    vispad grädde

Topping

  • valfria bär

Så lagar du

Krämgrädde

1. Häll mjölken och den syrade grädden i en kastrull.

2. Dela den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i vätskan. Lägg även i den halva urskrapade vaniljstången i vätskan (i själva höljet sitter massor av smak).

3. Gör ett uppkok och låt mjölk blandningen stå och dra i 30 minuter.

4. Koka upp blandningen igen. Vispa ihop äggula, maizena, socker.

5. Häll blandningen över ägg/socker/maizena smeten och vispa väl. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten kokar.

6. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret. Rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.

7. Häll upp krämen i en bunke och lägg lite plastfilm på ytan. Ställ krämen i kylen och låt den svalna i ca 2 timmar.

8. När krämen har blivit kall så blanda krämen med den vispade grädden.

Lock

1. Blanda ihop ingredienserna till en slät massa.

2. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper. Ställ massan i frysen i ca 2 timmar.

3. Dra bort det översta pappret och stansa ut önskade degbitar med en rund utstickare.

Pate a choux

1. Koka upp vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull.

2. Häll i mjölet och saltet under ständig omrörning. Fortsätt att röra tills smeten lossnar från kanterna ca 2–3 minuter.

3. Häll över massan i en bunke och fortsätt att röra i ca 3-4 minuter. Passera äggen genom en sil så att de blir blandade utan att vispas.

4. Blanda i äggen, lite i taget under ständig omrörning. När äggen är tillsatta ska massan vara blank, krämig och slät.

5. Sätt ugnen på 210 grader (varmluft).

6. Lägg massan i en spritspåse med valfri tyll, och spritsa massan i önskade storlekar på en plåt med bakduk eller bakplåtspapper. Lägg på de frysta utstansade degplattorna ovanpå pate au choux massan.

7. Grädda bakverken i 15–20 minuter beroende på storlek. Bakverken ska ha rejäl färg, och tar man ut dem för tidigt ur ugnen så sjunker de ihop.

8. Ta av dem från plåten och låt svalna.

9. Skär upp pate a chouxerna och fyll dem med färska bär och krämgrädde.

Dela det här receptet med dina vänner!