Pate a choux

Publicerat:
2013-09-08Tillagningstid:
Ingredienser
Pate a choux
- 130gmjölk
- 130gvatten
- 5gsalt
- 20gsocker
- 105gosaltat smör
- 155gmjöl
- 250gägg (ca 5 st)
Lock
- 50gsmör
- 65gfarinsocker
- 65gmjöl
Krämgrädde
- 1 ½dlstandardmjölk
- 1 ½dlsyrad grädde eller créme fraiche
- ½vaniljstång
- 3äggulor
- 60gströsocker
- 2mskmaizenamjöl
- 15gsmör
- 2dlvispad grädde
Topping
- valfria bär
Så lagar du
Krämgrädde
1. Häll mjölken och den syrade grädden i en kastrull.
2. Dela den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i vätskan. Lägg även i den halva urskrapade vaniljstången i vätskan (i själva höljet sitter massor av smak).
3. Gör ett uppkok och låt mjölk blandningen stå och dra i 30 minuter.
4. Koka upp blandningen igen. Vispa ihop äggula, maizena, socker.
5. Häll blandningen över ägg/socker/maizena smeten och vispa väl. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten kokar.
6. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret. Rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.
7. Häll upp krämen i en bunke och lägg lite plastfilm på ytan. Ställ krämen i kylen och låt den svalna i ca 2 timmar.
8. När krämen har blivit kall så blanda krämen med den vispade grädden.
Lock
1. Blanda ihop ingredienserna till en slät massa.
2. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper. Ställ massan i frysen i ca 2 timmar.
3. Dra bort det översta pappret och stansa ut önskade degbitar med en rund utstickare.
Pate a choux
1. Koka upp vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull.
2. Häll i mjölet och saltet under ständig omrörning. Fortsätt att röra tills smeten lossnar från kanterna ca 2–3 minuter.
3. Häll över massan i en bunke och fortsätt att röra i ca 3-4 minuter. Passera äggen genom en sil så att de blir blandade utan att vispas.
4. Blanda i äggen, lite i taget under ständig omrörning. När äggen är tillsatta ska massan vara blank, krämig och slät.
5. Sätt ugnen på 210 grader (varmluft).
6. Lägg massan i en spritspåse med valfri tyll, och spritsa massan i önskade storlekar på en plåt med bakduk eller bakplåtspapper. Lägg på de frysta utstansade degplattorna ovanpå pate au choux massan.
7. Grädda bakverken i 15–20 minuter beroende på storlek. Bakverken ska ha rejäl färg, och tar man ut dem för tidigt ur ugnen så sjunker de ihop.
8. Ta av dem från plåten och låt svalna.
9. Skär upp pate a chouxerna och fyll dem med färska bär och krämgrädde.