Pâté en croûte – smördegsinbakad paté att imponera med

Pâté en croûte – inbakad paté som delats på mitten och avslöjar flera lager kött omslutna av smördeg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det skall sägas direkt, Pâté en croûte är för dig som gillar att stå i köket länge och experimentera med nya rätter - det här är roligt matnörderi. Som med nästan all fransk mat finns det otaliga regionala versioner av den här rätten. Det ordnas t.o.m. världsmästerskap i tillredning av pâté en croûte. Vi säger bara bon appétit et bonne chance!

Ingredienser

  • 200g
    kalvinnanlår
  • 200g
    griskött (skinkstek eller liknande)
  • 200g
    kycklinglever
  • 15cl
    vitt vin
  • 5cl
    port
  • 3kvist(ar)
    timjan
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 400g
    malet kött av gris (mager)
  • 150g
    trattkantareller
  • 1st
    gul lök
  • 20g
    pistagenötter
  • 25cl
    kycklingbuljong, reducerad
  • 4ark
    gelatin
  • salt och peppar
  • 1paket
    smördeg
  • 1st
    ägg

Så lagar du

1. Skär kalvköttet och skinksteken i 5 mm breda remsor.
 

2. Marinera kalvköttet tillsammans med kycklinglever i vittvin, portvin, rosmarin, salt peppar och timjan i minst 2 timmar.
 

3. Stek svampen tillsammans med finhackade löken, låt svalna.
 

4. Blanda hälften av fläskfärsen med pistagenötter och andra hälften med den svalnade svampen.
 

5. Klipp ut en rektangel av smördegen i ugnsformens storlek, det här blir locket till patén.
 

6. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg.

7. Pensla kanterna med äggula blandat med lite vatten.
 

8. Varva fyllningarna i formen (det marinerade köttet och fläskfärserna).
 

9. Lägg på smördegslocket. Foga samman kanterna och locket och lägg eventuellt till dekorationer i form av blad eller liknande.
 

10. Banka gärna formen i ett bord för att få bort eventuella luftbubblor.

11. Gör 2 st hål ovanpå och rulla en liten bit bakplåtspapper till “skorstenar” Lägg skorstenarna i hålen.

12. Pensla toppen av pastejen med äggulan och grädda i ca 45 minuter på 160 grader (innertemperatur 68 grader) så den får fin färg.

13. Låt svalna.

14. Smält gelatinet i den heta kycklingbuljongen och häll den genom skorstenarna tills formen fylls upp.

15. Placera i kylskåpet i 1 timme och lossa sedan den från formen och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!