Pâté en croûte – smördegsinbakad paté att imponera med

Publicerat:
2020-12-14Tillagningstid:
Ingredienser
- 200gkalvinnanlår
- 200ggriskött (skinkstek eller liknande)
- 200gkycklinglever
- 15clvitt vin
- 5clport
- 3kvist(ar)timjan
- 1kvist(ar)rosmarin
- 400gmalet kött av gris (mager)
- 150gtrattkantareller
- 1stgul lök
- 20gpistagenötter
- 25clkycklingbuljong, reducerad
- 4arkgelatin
- salt och peppar
- 1paketsmördeg
- 1stägg
Så lagar du
1. Skär kalvköttet och skinksteken i 5 mm breda remsor.
2. Marinera kalvköttet tillsammans med kycklinglever i vittvin, portvin, rosmarin, salt peppar och timjan i minst 2 timmar.
3. Stek svampen tillsammans med finhackade löken, låt svalna.
4. Blanda hälften av fläskfärsen med pistagenötter och andra hälften med den svalnade svampen.
5. Klipp ut en rektangel av smördegen i ugnsformens storlek, det här blir locket till patén.
6. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg.
7. Pensla kanterna med äggula blandat med lite vatten.
8. Varva fyllningarna i formen (det marinerade köttet och fläskfärserna).
9. Lägg på smördegslocket. Foga samman kanterna och locket och lägg eventuellt till dekorationer i form av blad eller liknande.
10. Banka gärna formen i ett bord för att få bort eventuella luftbubblor.
11. Gör 2 st hål ovanpå och rulla en liten bit bakplåtspapper till “skorstenar” Lägg skorstenarna i hålen.
12. Pensla toppen av pastejen med äggulan och grädda i ca 45 minuter på 160 grader (innertemperatur 68 grader) så den får fin färg.
13. Låt svalna.
14. Smält gelatinet i den heta kycklingbuljongen och häll den genom skorstenarna tills formen fylls upp.
15. Placera i kylskåpet i 1 timme och lossa sedan den från formen och servera.