Paul Svenssons majonnäs

Majonnäs.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Majonnäs är en grundsås som kan smaksättas oändligt, men basen kräver en mycket neutral olja för att bli god. Neutrala oljor för majonnäs är varmpressade matoljor, såsom druvkärnsolja, ryps-, raps-, oliv-, solrosolja.

    Ingredienser

    • 2st
      äggulor
    • 1 ½msk
      vitvinsvinäger
    • 1tsk
      dijonsenap
    • 4dl
      varmpressad ryps-eller rapsolja
    • ½st
      vitlöksklyfta
    • ½st
      citron, rivet skal
    • ½msk
      kallpressad ekologisk olivolja

    Så lagar du

    1. Vispa ihop äggulor, vinäger och senap.

    2. Montera med varmpressad rypsolja till krämig konsistens.

    3. Smaka av med salt. Nu har du din basmajonnäs klar, den kan du förvara i kylen 2-3 veckor och smaksätta efterhand.

    4. För att göra den till en vitlöksmajonnäs, också kallad aioli, riv ner en halv vitlöksklyfta, lite citronskal och smaka av med lite kallpressad olivolja. Andra goda smaksättningar är t.ex. riven pepparrot eller dill och gräslök som båda passar till räkor och fisk.

    Dela det här receptet med dina vänner!