Pauls franska middag

Pauls franska middag

Publicerat:

Mat från det franska kökets högborg.

Ingredienser

4portioner

Sallad lyonaisse

  • 200g
    plocksallad
  • ½
    rödlök
  • 150g
    rimmat fläsk, skuret i stavar
  • 4
    ägg
  • 3msk
    vinäger
  • 4skiva(or)
    bondbröd
  • 3msk
    dijonsenap, grov
  • ½klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    matolja
  • salt och svartpeppar

Gräddstekt kyckling ala Georges Blanc

  • 4
    kycklinglår
  • 1
    gullök
  • 4dl
    vitvin
  • 3dl
    grädde
  • 2
    lagerblad
  • 2
    vitlök
  • 5kvist(ar)
    timjan
  • 1knippa(or)
    persilja
  • olivolja till stekning

Crepe Vonassiennes

  • 250g
    potatis
  • 10cl
    mjölk
  • 2
    ägg
  • 3
    äggvitor
  • 2msk
    vetemjöl
  • 1msk
    creme fraiche
  • 75g
    skirat smör

Karamelliserat äpple och  st. Marsellin

  • 5
    äpple, fasta svenska
  • 2
    st.marsellin
  • 1dl
    socker
  • 1msk
    vatten
  • ¼ dels
    levainlimpa
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Sallad lyonaisse

1. Plocka och skölj salladen kallt vatten. Koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen i en skål och slå vinäger över äggen.

2. Låt stå i en minut. Vispa en virvel i vattnet och släpp i äggen ett och ett. Låt sjuda tills fast yta och krämigt inre. Stek fläsket knaprigt och spara fettet.

3. Vispa senap med matolja och lite vatten. Tillsätt fläskfettet. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Skär  bondbröd tunt och rosta i ugn med lite olivolja och salt. Fördela ut sallad och ägg på ett fat. Strö fläsk och krutonger över. Avsluta med att ringla senapsdressing över.

Gräddstekt kyckling ala Georges Blanc

1. Sätt ugn på 180 C

2. Salta och peppra kyckling. Bryn kyckling hårt i olivolja. Lägg i skivad lök, krossad itlök, lagerblad, timjan och vitt vin.

3. Låt sjuda och tillsätt grädde. Baka kyckling färdig med såsen i ugn till en innertemp på 75 C vd benet.

4. Tag ut och täck med rikligt av finhackad persilja. Serveras med nykokt ris eller crepe vonassiennes.

Crepe Vonassiennes

1. Koka potatis i saltat vatten, gör en pure med mjölk  och creme fraiche. Låt svalna. Tillsätt mjöl och sedan ägg. Ett i taget. Vispa äggvita och vänd in i puren.

2. Stek crepen i hett panna med lite skirat smör. Servera antingen för förrätt med lite rom eller som ett tillbehör till varmrätten.

Karamelliserat äpple och  st. Marsellin

1. Börja med att karamellisera sockret med 1 msk vatten, under tiden riv äpple grovt på ett rivjärn och lägg sedan i när karamellen fått önskad färg

2. Låt sedan äpplet koka mjukt, ta av från värmen och låt svalna.

3. Skiva brödet på längden. Stryk med karamelliserat äpple och varva med ost och rått skivat äpple. Avsluta med olivolja, salt och svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!