Pauls t-benstek med jordärtskocka och svampsmör (T-bone steak)

Ingredienser
4portioner
Köttet
- 1stt-bone, ca 1 kg
- salt och svartpeppar
- ev. 3grankvistar
Jordärtskocka
- 8stjordärtskockor
- salt och peppar
- olivolja och smör till stekning
Svamp- och gransmör
- 1schalottenlök, finhackad
- ½dlsherryvinäger
- 100gekologisk champinjon, skivad
- 2mskgran- eller rosmarinolja
- 150gsmör
- 1tsksenap, osötad
- salt
- smör och olja till stekning
Så lagar du
Sätt kryddningen i tillbehören och låt köttet smaka kött. Det räcker att krydda med bara salt och peppar, och eventuellt med lite nordisk granskog.
Köttet
1. Ta fram och temperera köttet under plast i rumsvärme innan tillagning.
2. Krydda med salt och peppar.
3. Låt stå ytterligare 20 minuter så att kryddorna får gå in i köttet.
4. Grilla över direkt värme, eller med granris på gallret, till en innertemperatur på 52-54 grader. Mät innetemperaturen med stektermometer invid benet.
5. Tag ur och låt vila tills innertemperaturen är cirka 45 grader.
6. Stycka ur samtliga styckdelar.
7. Grilla igen vid servering eller bryn i ugn eller panna till 45 grader för värme.
8. Skär köttet i skivor.
Jordärtskocka
1. Koka upp vatten i en kastrull med ånginsats eller häng ett durkslag i en vid kastrull utan att vattenytan kommer upp i durkslaget.
2. Ånga jordärtskockorna under lock tills mjuka, cirka 20 minuter.
3. Testa att en kniv mjukt går igenom.
4. Lyft och platta försiktigt till tjock biff t.ex. med bottnen av en kastrull. Krydda med salt och peppar och stek i olivolja och en klick smör tills krispiga på ytan.
Svamp- och gransmör
1. Stek svampen och hälften av löken till gyllene färg.
2. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka resten av löken med vinäger. Låt svalna.
4. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare till ett slätt smör och rulla upp i smörpapper till en rulle.
5. Kyl eller frys och skär i skivor vid servering.
Granskottsolja
Granskottsolja görs på våren: samla färska granskott, låt dra i olja i upp till 10 månader, sila. Använd också de avsilade granskotten i anrättningar. Kom ihåg att alltid ha markägarens tillstånd då du plockar granskott. Granskottsoljan kan bytas ut mot färsk rosmarinolja Rosmarinolja görs så här: Mixa rosmarin med matolja. Låt dra en stund, sila av. Kan användas genast. Förvara i tätslutande burk.
Tips
När du grillat köttet till 52 grader invid benet kommer temperaturen att fortsätta stiga en aning, 4-6 grader, när du tagit av köttet, dvs upp till 58 grader, vilket räknas som medium stekning för nötkött. Låt köttet vila ner till 45 grader för att köttsaften inte ska släppa och värm sedan på köttet strax innan servering om du vill. Det går bra att byta ut sherryvinägern mot champagnevinäger eller rödvinsvinäger.