Pauls tunnbröd

Publicerat:
2018-01-17Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
- 50gjäst
- 4dlmjölk
- 4dlvatten
- 2tskhjorthornssalt
- ½tsksalt
- ½dlströsocker
- 75gljus sirap
- 500grågsikt
- 500gdinkelmjöl, finmalt
- dinkelmjöl, till utbakning
- smör, till servering
Så lagar du
1. Smula jäst i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
2. Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt. Tillsätt rågsikt och dinkelmjöl efterhand. Knåda till en smidig lös deg.
3. Låt jäsa 30 minuter under duk.
4. Dela i 12 lika stora delar. Kavla ut till rundlar med rikligt med dinkelmjöl, ca 3 mm tjocka.
5. Värm ugnen till 250 grader med en pizzasten eller osmord plåt i.
6. Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida. Förvara under handduk till servering.
7. Brödet är gott nygräddat med smör och en god lagrad ost.
Tips
Baka på pizzasten eller på varm plåt i ugn, eller i torr stekpanna på spisplattan.
Vill du frysa bröden? Sätt dem i fryspåse medan dom är ljumma, då behålls fuktigheten i bröden. Frys in när de kallnat i påsen.
Hjorthornssaltet ger ett luftigare bröd, fungerar lite som bakpulver.