Pepparkakspaj med lingon och äpple

Publicerat:
2020-12-16Tillagningstid:
Köket fylls av ljuvlig doft när syrliga lingon och äpple möts i en krispig smulpaj med smak av pepparkaka. Det här är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven frukt från julens fruktkorgar. På med vaniljsås eller glass och njut.
Ingredienser
8portioner
Pajdeg
- 150gsmör
- 0,5dlvispgrädde
- 0,5dlljus sirap
- 1,5dlströsocker
- 1tskbakpulver
- 1mskpepparkakskryddor
- 2dlhavregryn
- 2dlvetemjöl
Fyllning
- 250glingon eller körsbär, frysta
- 2stäpplen, i bitar
- 1dltorkade tranbär eller russin
- 1stcitron, det gula av skalet rivet
Till servering
- vaniljsås eller vaniljglass
- florsocker till pudring
Vaniljsås
- 1stvaniljstång
- 3dlvispgrädde
- 1dlmjölk, fetthalt 3 procent
- 1dlströsocker
- 5stäggulor
Så lagar du
Paj
1. Smält smör, tillsätt grädde och sirap. Blanda ner resterande ingredienser.
2. Lägg fyllningen i en pajform, blanda. Toppa med deg och grädda mitt i ugnen 175 grader vanlig värme eller 150 grader varmluft till vacker yta. Det tar ca 30 minuter.
3. Servera direkt som den är, ljummen eller låt svalna och toppa med pudrat florsocker.
Vaniljsås
1. Dela vaniljstången, skrapa ut den och lägg både stång och inkråm i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp.
2. Vispa socker och gulor fluffigt.
3. Häll den varma grädden över gulorna, vispa och häll tillbaka i kastrullen.
4. Värm under vispning (högst 85 grader) och när du sett första bubblan, häll över i en annan bunke och låt svalna, gärna i vattenbad.