Ingredienser
4portioner
- 4bit(ar)lax i vakuumpåse
- 16-20små färskpotatisar
- 200gostronskivling
- 1dlhackad persilja
- 2mskkapris
- 2mskrostade sesamfrön
- peppar
- 2salladslökar
- olivolja
Så lagar du
Sätt ugnen på 80 grader. Ställ in en gjutjärnspanna med lock fylld med ljummet vatten. Det går också bra med en kastrull med lock utan plastdetaljer. Placera en ugnstermometer i vattnet. När vattnet i ugnen nått 70 grader, lägg i den kylskåpskalla vakuumförpackade fisken. Var noga med att hela fisken täcks av vattnet. Håll koll på termometern under tiden, och justera ungstemperaturen så att vattnet håller cirka 70 grader.
Ta ut fisken efter 13 minuter. Om du vill ha laxen genomstekt kan du låta den vara i ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden fisken är i ugnen - dela potatisen två delar och koka i saltat vatten. Täck med lock då den är klar, för att behålla värmen.
Bryt ner svampen i små bitar. Lägg på ett djupt fat. Ringla rejält med olivolja. Salta och peppra. Slå över varm potatis och blanda med svampen. Det är viktigt att potatisen är riktigt varm, eftersom den får svampen att tillagas.
Blanda persilja, kapris, sesamfrön, olivolja och peppar till en sås.
Plocka ur laxen ur vakuumpåsen och servera ovanpå potatissalladen. Lägg ett lager sås på varje laxbit. Toppa med finhackad salladslök och en nypa flingsalt.