Pernod- och rosépeppargravad lax med Waldorfsallad

Pernod- och rosépeppargravad lax med Waldorfsallad

Publicerat:

Den här laxen fick jag på Tyrol en jul på 90-talet och sen dess är den given på vårt eget julbord - kombon anisbrännvin och rosépeppar är helt suverän. Men den smakar bra året runt, särskilt i sällskap med en klassisk Waldorfsallad. Bara en del av laxen går åt, resten håller en vecka i kylen och kan också frysas. Gott bland annat till dillstuvad potatis. Vill du ta en genväg, köp färdiggravad lax i bit.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 1kg
    benfri laxfilé med skinnet kvar, gärna mittbit
  • dl
    salt
  • dl
    strösocker
  • 1tsk
    krossad vitpeppar
  • 1msk
    krossad rosépeppar
  • 1msk
    majsolja
  • 6-7cl
    Pernod eller annat anisbrännvin

Waldorfsallad

  • ca 300g
    rotselleri
  • 2
    äpplen, gärna svenska och lite syrliga

Dressing

  • 1dl
    majonnäs
  • 1dl
    creme fraiche, 34 %
  • 2tsk
    pressad saft av citron
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar

Servering

  • ca 300g
    av den gravade laxen, befriad från skinnet
  • 4
    blad romansallad, stora
  • 8-10
    valnötskärnor
  • rosépepparkorn
  • 1-2cl
    Pernod

Så lagar du

Laxen

1. Dela laxen i två bitar. Gör några snitt i skinnet med vass kniv. Blanda salt, socker, vit- och rosépeppar. Gnid in laxen med först olja, sedan Pernod och sist kryddblandningen.

2. Lägg ihop laxbitarna med skinnsidan utåt och tjocksida mot slaksida. Lägg i dubbla plastpåsar, strö över en del överbliven kryddblandning och Pernod. Tillslut väl, lägg i djup tallrik och ställ i kylen cirka ett dygn, vänd fisken några gånger under tiden.

Waldorfsallad

1. Skala och skölj sellerin. Skiva den tunt och strimla tändsticksfint, eller använd mandolin med strimlare om du har en sådan.

2. Lägg strimlorna i kokande vatten en dryg minut, häll av i durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av väl, gärna på hushållspapper.

3. Tvätta äpplet och strimla det lika fint som sellerin. Blanda alla ingredienser till dressingen. Rör ner selleri och äpple i dressingen, låt gärna stå svalt en stund att mogna.

Servering

1. Dela laxen i cm-stora tärningar. Hacka valnötskärnorna grovt. Skölj och torka av salladsbladen, lägg dem på tallrikar.

2. Fördela laxen och lägg en klick waldorfsallad på ena delen av salladen med valnötter ovanpå. Strössla rosépeppar över laxen och stänk på lite Pernod.

Dela det här receptet med dina vänner!