Persimonbröd smaksatt med earl grey-te

Publicerat:
2016-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
Karamelliserad persimon
- 1stmogen persimon (sharonfrukt) av sorten fuyu
- 50gosaltat smör
- ¼tsksalt
- 50gljust muscovadosocker (el. farinsocker)
Deg
- 100gosaltat smör
- 1dlolivolja
- 1mskearl grey-te
- ca 4stmogna persimonfrukter av sorten hachiya (ska bli 3 dl puré)
- 250gvetemjöl (ca 4 dl)
- 1tsksoda
- 1tskbakpulver
- 1tsksalt (½ tsk om du använder normalsaltat smör)
- 2stägg
- 150gljus muscovadosocker (eller farinsocker)
Så lagar du
Karamelliserad persimon
1. Ta fram en brödform och smöra den och klä den med bakplåtspapper.
2. Skala och skär frukterna i ca ½ cm tjocka, runda bitar.
3. Smält smöret, saltet och sockret i en panna och låt bubbla i ca 1 minut till en sirap.
4. Häll sirapen i brödformen och arrangera frukten fint på botten av formen.
Deg
1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda i olivoljan och earl grey-teet. Låt svalna en stund.
2. Skala och mosa 3-4 persimonfrukter till en slät puré (t.ex. med hjälp av en stavmixer).
3. Blanda mjöl, soda, bakpulver och salt i en skål.
4. Blanda samman fett- och teblandningen, 3 dl fruktpuré och socker.
5. Vispa kraftigt ned ett ägg i taget tills du har en jämn smet. Vänd sedan ner mjölblandningen.
6. Häll degen i formen ovanpå frukten och grädda i ca 50-60 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kladdig.
8. Låt svalna en stund och slå upp brödkakan på en tallrik. Låt svalna och skär i bitar.
Tips
Du hittar oftast två olika varianter av persimonfrukter i butiken, fuyu och hachiya. Fuyun kan ätas omogen eftersom den innehåller mindre tanniner och därför ändå smakar sött. Den passar bra t. ex. till sallader. I kakan använder vi den som topping, för den håller sin form och ser snygg ut.
När du köper hachiyavarianten, skall du se till att den är riktigt mogen innan du äter den. Annars smakar den riktigt illa, för den innehåller så mycket tanniner. Om du köper dem som omogna, låt dem mogna i rumstemperatur tills de är riktigt mjuka.
Persimon kan du också använda för att smaksätta te med.