Auberginegryta med kött och ris

Nötkött, aubergine, tomatpuré, lök

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Köttgryta

  • 500 g
    kött
  • 1st
    gul lök
  • 1tsk
    malena gurkmeja
  • 50g
    smör
  • 2msk
    mjöl
  • 1,5liter
    vatten
  • 2msk
    tomatpuré
  • 0,5st
    köttbuljongtärning
  • 0,5st
    citron
  • 1krm
    peppar

Auberginer

  • 3st
    auberginer
  • raps- eller solrosolja till stekning av auberginerna
  • 4msk
    tomatpuré
  • 1st
    gul lök
  • 15g
    smör
  • 0,5tsk
    dragon
  • 0,5tsk
    timjan
  • 0,5tsk
    rosmarin
  • salt och peppar
  • 1,5liter
    vatten
  • eventuellt 1 vitlöksklyfta

Ris

  • 0,5kg
    ris
  • 2,5liter
    vatten
  • 2msk
    salt

Så lagar du

Köttgryta

1. Smält smöret i en gryta, lägg i den finhackade löken och stek tills den fått färg.

2. Skär upp köttet till lagom stora grytbitar och lägg i grytan.

3. Bryn köttet och tillsätt gurkmeja, tomatpuré, vitpeppar, citronsaft och mjöl.

4. Häll i vatten och buljong och låt grytan sjuda i ca 1 timme.

Auberginer

1. Skala auberginerna och skär dem på längden (ca tre bitar). Hetta upp oljan och stek dem. Lägg sedan upp skivorna på varandra i en ugnsform.

2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek löken, lägg i alla kryddor och tomatpurén, tillsätt vatten och låt det sjuda i ca 20-30 minuter.

3. Häll tomatsåsen på auberginerna, ställ i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Eventuellt får man sila tomatsåsen innan man häller över den på auberginerna.

Ris

1. Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vatten och salt. Häll riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka i ytterligare ca 10-15 minuter.

2. När allt vatten kokat in och riset nästan är klart är det dags att varmspola riset och låta det rinna av.

3. Häll över riset i en smörad kastrull, täck den med en handduk. Låt kastrullen stå på svag värme i ca 30 minuter, lägg på lite smör innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!