Auberginegryta med kött och ris

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttgryta
- 500 gkött
- 1stgul lök
- 1tskmalena gurkmeja
- 50gsmör
- 2mskmjöl
- 1,5litervatten
- 2msktomatpuré
- 0,5stköttbuljongtärning
- 0,5stcitron
- 1krmpeppar
Auberginer
- 3stauberginer
- raps- eller solrosolja till stekning av auberginerna
- 4msktomatpuré
- 1stgul lök
- 15gsmör
- 0,5tskdragon
- 0,5tsktimjan
- 0,5tskrosmarin
- salt och peppar
- 1,5litervatten
- eventuellt 1 vitlöksklyfta
Ris
- 0,5kgris
- 2,5litervatten
- 2msksalt
Så lagar du
Köttgryta
1. Smält smöret i en gryta, lägg i den finhackade löken och stek tills den fått färg.
2. Skär upp köttet till lagom stora grytbitar och lägg i grytan.
3. Bryn köttet och tillsätt gurkmeja, tomatpuré, vitpeppar, citronsaft och mjöl.
4. Häll i vatten och buljong och låt grytan sjuda i ca 1 timme.
Auberginer
1. Skala auberginerna och skär dem på längden (ca tre bitar). Hetta upp oljan och stek dem. Lägg sedan upp skivorna på varandra i en ugnsform.
2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek löken, lägg i alla kryddor och tomatpurén, tillsätt vatten och låt det sjuda i ca 20-30 minuter.
3. Häll tomatsåsen på auberginerna, ställ i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Eventuellt får man sila tomatsåsen innan man häller över den på auberginerna.
Ris
1. Skölj riset och låt det ligga i blöt i ca en halvtimma, koka upp vatten och salt. Häll riset i det kraftigt kokande vattnet, rör om tills det kokar upp och låt det sedan koka i ytterligare ca 10-15 minuter.
2. När allt vatten kokat in och riset nästan är klart är det dags att varmspola riset och låta det rinna av.
3. Häll över riset i en smörad kastrull, täck den med en handduk. Låt kastrullen stå på svag värme i ca 30 minuter, lägg på lite smör innan servering.