Petit chouxer
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
16portioner
- 2dlvatten
- 50gsmör
- 2dlvetemjöl
- 3stägg
<b>FYLLNINGSALTERNATIV: </b>
Mockafyllning:
- 2 1/2dlmellangrädde
- 2tskfrystorkat kaffepulver
- 50gfinhackad mörk choklad
- 4mskflorsocker
Citron- och hallonfyllning
- 2 1/2dlmellangrädde
- 2msklemoncurd
- 4mskflorsocker
- 200ghallon
Så lagar du
<b>Petit choux:</b>
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp vattnet och smöret. Ta kastrullen från värmen och häll över i en bunke om du inte har en stor kastrull. Tillsätt hela mjölmängden på en gång. Rör tills smeten släpper från kastrullens botten och kanter.
3. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt kraftig omrörning. Rör smeten ca 5 min, den ska vara blank och smidig.
4. Klicka eller spritsa ca 16 små längder eller toppar på plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. De ska få fin färg och bli lätta och luftiga. Öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna. Låt peteit chouxerna kallna på galler. Skär upp dem och fyll dem. Servera dem därefter strax, exempelvis med någon av dessa fyllningar:
<b>Mockafyllning (till 16 petit chouxer):</b>
1. Vispa grädden tillsammans med kaffepulvret.
2. Finhacka chokladen, tillsätt den och smaka av med florsocker. Fyll petit chouxerna. Smält eventuellt lite choklad och ringla över dem.
<b>Citron- och hallonfyllning (till 16 petit chouxer):</b>
1. Vispa grädden och vispa ner lemoncurden mot slutet.
2. Blanda ner hallon och smaka av med socker. Om du använder frysta hallon bör de inte ha tinat.