Pide - piroger från Turkiet

Publicerat:
2016-05-17Tillagningstid:
Ingredienser
- 650gvetemjöl
- 1paketjäst
- ½tsksocker
- ½tsksalt
- 300mlljummet vatten
- 1msksmör
- 100mlljummen mjölk
Fyllning - nedaståeende är ett förslag men du kan fylla med vad du vill.
- 450ghackat nötkött eller lammkött
- 2stlök
- ½stkonserv hackade tomater eller 4 färska tomater i tärningar
- ¼tskpeppar
- 1tsksalt
- riven ost eller färsk mozzarella
- eventuellt 1 ägg
Så lagar du
1. Smula ned jästen i vattnet och rör så att den löses upp.
2. Tillsätt smöret och häll i mjöl lite åt gången medan du rör om.
3. Tillsätt salt och socker och knåda degen tills den är jämn och smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt och i 30 minuter, dela sedan upp den i 8-9 bitar.
5. Forma alla degbitar som bollar och täck med med en kökshandduk.
6. Hacka lök och kött och tillsätt sedan tomater, salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av.
7. Strö ut mjöl på en passande yta och kavla ut en boll åt gången så att den blir platt och rektangulär.
8. Fördela 2-3 matskedar fyllning på varje utkavlad deg. Böj kanterna inåt så fyllningen håller sig på plats.
9. Lägg 2-3 piroger åt gången på en plåt med bakplåtspapper.
10. Strö över ost och toppa eventuellt med ett ägg som knäcks över fyllningen.
11. Baka pirogen på 250° i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllene. Ta sedan ut ur ugnen och pensla kanterna med smält smör.