Pirogdeg på tre sätt

Publicerat:

Piroger kan göras på flera sätt, här hittar du tre favoriter - vanlig deg, deg med jäst och finsk deg!

Ingredienser

4portioner

Pirogdeg

  • 6dl
    mjöl
  • 0,5tsk
    salt
  • 1
    ägg
  • 110g
    smör
  • 4tsk
    iskallt vatten
  • 1-2liter
    fritösfett till fritering

Finsk pirogdeg

  • 2,5dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 6dl
    rågmjöl
  • 1-2liter
    fritösfett till fritering

Pirogdeg med jäst

  • 5dl
    mjölk
  • 50g
    jäst
  • 50g
    svenskt smör
  • 1tsk
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 11-12dl
    mjöl
  • 1-2liter
    fritösfett till fritering

Så lagar du

Pirogdeg

  1. Blanda mjöl med salt i en skål. Tillsätt kallt smör skuret i bitar, sedan 1 ägg och det kalla vattnet
  2. Mixa eller blanda detta för hand tills blandningen liknar grova smulor. Forma degen till en boll och linda in den ordentligt med plastfilm. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
  3. Ta ut degen och rulla den till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt och fritera i max 150 grader.
  4. Toppa sedan upp med valfri fyllning.

Finsk pirogdeg

  1. Blanda samman vatten, salt och mjöl till en smidig deg.
  2. Rulla degen till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt, använd mjöl så de inte klibbar fast.
  3. Lägg eller stapla dessa och låt degen vila i 30-40 min innan du friterar i max 150 grader.
  4. Toppa sedan upp med valfri fyllning.

Pirogdeg med jäst

  1. Börja med att värma mjölk till 37°.
    Smula sedan ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med mjölken med en träspade.
  2. Tillsätt smör, socker och salt och arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  3. Låt jäsa övertäckt minst i  30 min.
  4. Kavla ut degen tunt på en mjölad yta och skär ut 10-12 skivor. Fritera dessa i max 150 grader.
  5. Toppa sedan upp med valfri fyllning.

Dela det här receptet med dina vänner!