Pirogdeg på tre sätt
Publicerat:
2022-05-12Piroger kan göras på flera sätt, här hittar du tre favoriter - vanlig deg, deg med jäst och finsk deg!
Ingredienser
4portioner
Pirogdeg
- 6dlmjöl
- 0,5tsksalt
- 1ägg
- 110gsmör
- 4tskiskallt vatten
- 1-2literfritösfett till fritering
Finsk pirogdeg
- 2,5dlvatten
- 1tsksalt
- 6dlrågmjöl
- 1-2literfritösfett till fritering
Pirogdeg med jäst
- 5dlmjölk
- 50gjäst
- 50gsvenskt smör
- 1tskströsocker
- 1tsksalt
- 11-12dlmjöl
- 1-2literfritösfett till fritering
Så lagar du
Pirogdeg
- Blanda mjöl med salt i en skål. Tillsätt kallt smör skuret i bitar, sedan 1 ägg och det kalla vattnet
- Mixa eller blanda detta för hand tills blandningen liknar grova smulor. Forma degen till en boll och linda in den ordentligt med plastfilm. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
- Ta ut degen och rulla den till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt och fritera i max 150 grader.
- Toppa sedan upp med valfri fyllning.
Finsk pirogdeg
- Blanda samman vatten, salt och mjöl till en smidig deg.
- Rulla degen till en jämn rulle, skär i lika stora bitar och kavla ut. Du bör få ut 10-12 bitar. Kavla ut pirogerna tunt, använd mjöl så de inte klibbar fast.
- Lägg eller stapla dessa och låt degen vila i 30-40 min innan du friterar i max 150 grader.
- Toppa sedan upp med valfri fyllning.
Pirogdeg med jäst
- Börja med att värma mjölk till 37°.
Smula sedan ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen med mjölken med en träspade. - Tillsätt smör, socker och salt och arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt minst i 30 min.
- Kavla ut degen tunt på en mjölad yta och skär ut 10-12 skivor. Fritera dessa i max 150 grader.
- Toppa sedan upp med valfri fyllning.