Piroger med lammkorv och surkål/sidfläsk och äpple

Publicerat:
2013-02-06Ingredienser
12 - 15portioner
- 25gjäst - ett halvt paket
- 1 1/2 dlmjölk
- 50grumsvarmt smör
- 1stägg
- 1/2 tsksalt
- 6dlvetemjöl
- 1stägg för pensling
Fyllning 1
- 1 stgul lök
- ca 100 gkryddig lammkorv
- 1dlsurkål
- 1mskolivolja
- 1msksmör
Fyllning 2
- 1stgul lök
- 1msksmör
- 1mskolja
- 100grökt sidfläsk
- 1/2 stäpple
- bladpersilja
- 1/2 dlpinjenötter
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen med en skvätt mjölk och häll sedan i resten av mjölken. Rör ner ägget och smöret i klickar. Häll i salt och mjöl. Blanda degen ordentligt med händerna eller degblandare tills den släpper från kanterna av bunken. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i 1 – 1 1/2 timme. Medan degen jäser – förbered fyllningen.
Fyllning 1
Hacka löken fint och stek den mjuk i smör och olja., Skär korven i tärningar och blanda ner den med löken. Stek i några minuter. Blanda tills sist ner surkål.
Fyllning 2
Hacka löken fint och stek den mjuk i smör och olja. Skär sidfläsk i små tärningar, hacka även äpple, persilja och pinjenötter och blanda ner allt med löken. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 200 grader. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut den färdigjästa degen. Kavla ut den degen så den är ungefär en halv centimeter tjock. Tryck ut runda kakor med glas eller skål med tunna kanter – kakorna ska vara ungefär 12 centimeter tvärs över. Lägg ett par matskedar fyllning på varje kaka och vik upp kanterna. Knip ihop kanterna med fingertopparna så att ingen fyllning läcker ut. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Sätt in plåten i ugnen och grädda dom i 15 minuter. Ät pirogerna kalla eller varma.