Piroger med olika sorters fyllning

Publicerat:
2022-03-15Tillagningstid:
Detta kan vara den lyxigaste formen av picknickmat som finns. Smakrika och vackra piroger gör vem som helst glad, speciellt om man serverar dem med gott sällskap. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Här kommer ett antal olika alternativ som fungerar utmärkt var och en för sig eller i kombination med varandra. Gör en eller flera. Låt fantasin och viljan sätta gränserna.
Ingredienser
4portioner
Pajdeg
- 7dlsiktat dinkelmjöl
- 175gsmör, i tärningar
- 1stägg
- ½tsksalt
- 4mskvatten
- 1stägg, lätt uppvispat - till pensling
Ostmassa
- 500gricotta
- 100gfetaost (valfritt)
- 5dlriven hårdost (valfri sort)
Fyllningar till piroger:
Rostad paprika
- 2stspetspaprika
- 2kvist(ar)rosmarin
- salt
- olivolja
- ½stcitron, skal
Bakad portabellosvamp
- 2-3stportabellosvampar
- 2klyfta(or)vitlök
- 2kvist(ar)timjan
- olivolja
- salt
Rostad potatis
- ca 300gpotatis (går utmärkt med kall kokt potatis)
- 10stsalviablad, grovt hackade
- olivolja
- salt och peppar
Bakade tomater
- 500gsmå tomater
- 3-4kvist(ar)färska örter (ex. timjan, salvia, rosmarin eller basilika)
- ½stcitron, saft
- olivolja
- salt
Stekt salsicca
- 2stsalsicca korvar
Förslag på topping
- ramslök, hackad
- salladslök, hackad
- pinjenötter
- linser eller bönor, färdigkokta
Så lagar du
Pajdeg
- Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir fina smulor.
- Tillsätt ägg och vatten och mixa tills det börjar bildas en deg.
- Kavla ut degen till ½ centimeters tjocklek på ett mjölat bakbord och skär ut rundlar, cirka 10 cm i diameter. Ta hjälp av en tallrik eller något annat runt. Lägg rundlarna på bakplåtspapper och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Du kan stapla dem på varandra, bara du har bakplåtspapper emellan.
- Lägg ostmassa och valfri fyllning i mitten på en rundel. Vik på hälften och nyp samman kanten.
- Pensla med uppvispat ägg. Lägg på plåt och baka i ugn 200 grader ca 15-20 minuter tills de har fått fin färg. Servera dem varma eller kalla.
Ostmassa
- Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Klart.
Fyllning till piroger:
Rostad paprika
- Dela paprikan på längden och ta ur kärnorna. Lägg i en ugnsfast form. Hacka rosmarin och strö över.
- Ringla över olivolja och salta. Baka i ugn 200 grader i 15 minuter. Ta ut och skär ner paprikan i mindre bitar. Blanda samman med citronskal och smaka av med salt.
- Låt svalna innan du fyller pirogerna.
Bakad portabellosvamp
- Lägg svampen med undersidan uppåt i en ugnsfast form. Hacka vitlök och timjan och lägg det i svamparna.
- Salta och ringla rikligt med olivolja över svampen. Baka i ugn 200 grader i 15 minuter. Skär ner svampen i mindre bitar. Rör runt och smaka av med salt om det behövs.
- Låt svalna innan du fyller pirogerna.
Rostad potatis
- Skär potatisen i skivor och lägg i en ugnsfast form. Gnid in potatisen i olivolja. Salta, peppra och strö över salvia. Rosta potatisen i ugn 200 grader i ca 15 till 20 minuter.
- Låt svalna innan du fyller pirogerna.
Bakade tomater
- Dela tomaterna på hälften. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med övriga ingredienser och baka i ugn 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna. Smaka av med salt.
- Låt svalna innan du fyller pirogerna.
Stekt salsicca
- Ta ut köttet ur korvskinnen och stek det i stekpanna eller i ugn 200 grader i en ugnsfast form. Låt svalna innan du fyller pirogerna.
Toppings
- Dessa toppings fungerar fint med med alla fyllningar. Dessa kräver ingen tillagning.