Pissaladière - fransk lökpizza

Pissaladière - fransk lökpizza

Ingredienser

8portioner

Bottendegen

  • 650g
    vetemjöl special
  • 10g
    salt
  • 12g
    färsk jäst
  • 1tsk
    brödsirap
  • 4dl
    ljummet vatten

Fyllningen

  • 4msk
    olivolja
  • 1msk
    osaltat smör
  • 1,25g
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1st
    lagerblad
  • 3kvist(ar)
    färsk timjan
  • salt och nymalen peppar
  • 1st
    liten burk sardeller
  • 30st
    svarta oliver med kärnor

Så lagar du

1. Blanda mjöl, salt, jäst och brödsirap. Häll sen i vattnet och bearbeta degen för hand eller med maskin tills allt är ordentligt blandat.

2. Lägg degen på mjölat bord, knåda och sträck i ca 10 min. Lägg tillbaks degen i skålen, täck med plast el. blöt handduk och låt jäsa i 1 1/2 tim. tills den är dubbelt så stor.

3. Lägg den på mjölat bakbord igen och knåda i 5 min. Skär av en tredjedel och kavla ut: 5 mm tjock, 22 cm bred och 30 cm lång. Lägg på plåt som oljats med lite olivolja och ställ i kylen i väntan på fyllningen.

4. Hetta upp olivoljan och smöret i en stor kastrull. Lägg i lök, vitlök och lagerblad, salta och peppra. Lägg lock på, dra upp värmen och låt puttra i ca 15 min. Rör om ordentligt i löken och låt allt puttra i 10 min. till, tills den är guldgul och allt vätska är borta. Häll upp lökröran i en skål, låt svalna.

5. Värm ugnen till 200 grader. Kärna ur oliverna. Bred ut lökröran över degen. Lämna en 2 cm bred kant runt om. Lägg sardellerna korsvis över löken och lägg oliverna i mellanrummen. Ringla på olja från sardellburken. Grädda pissaladièren i ca 20 min. Servera varm.

Recept: John Burton Race

Dela det här receptet med dina vänner!