Pissaladière - fransk lökpizza

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
Bottendegen
- 650gvetemjöl special
- 10gsalt
- 12gfärsk jäst
- 1tskbrödsirap
- 4dlljummet vatten
Fyllningen
- 4mskolivolja
- 1mskosaltat smör
- 1,25ggul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 1stlagerblad
- 3kvist(ar)färsk timjan
- salt och nymalen peppar
- 1stliten burk sardeller
- 30stsvarta oliver med kärnor
Så lagar du
1. Blanda mjöl, salt, jäst och brödsirap. Häll sen i vattnet och bearbeta degen för hand eller med maskin tills allt är ordentligt blandat.
2. Lägg degen på mjölat bord, knåda och sträck i ca 10 min. Lägg tillbaks degen i skålen, täck med plast el. blöt handduk och låt jäsa i 1 1/2 tim. tills den är dubbelt så stor.
3. Lägg den på mjölat bakbord igen och knåda i 5 min. Skär av en tredjedel och kavla ut: 5 mm tjock, 22 cm bred och 30 cm lång. Lägg på plåt som oljats med lite olivolja och ställ i kylen i väntan på fyllningen.
4. Hetta upp olivoljan och smöret i en stor kastrull. Lägg i lök, vitlök och lagerblad, salta och peppra. Lägg lock på, dra upp värmen och låt puttra i ca 15 min. Rör om ordentligt i löken och låt allt puttra i 10 min. till, tills den är guldgul och allt vätska är borta. Häll upp lökröran i en skål, låt svalna.
5. Värm ugnen till 200 grader. Kärna ur oliverna. Bred ut lökröran över degen. Lämna en 2 cm bred kant runt om. Lägg sardellerna korsvis över löken och lägg oliverna i mellanrummen. Ringla på olja från sardellburken. Grädda pissaladièren i ca 20 min. Servera varm.
Recept: John Burton Race