Pizza fritta - friterad pizza

Pizza fritta - friterad pizza

Ingredienser

15 - 20portioner

Pizzadeg

  • 1paket
    jäst
  • 4dl
    fingervarmt vatten
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    honung
  • ½tsk
    salt
  • 10dl
    vetemjöl special + lite extra för utbakning

Tillbehör

  • 1liter
    olivolja av enklare kvalitet till fritering
  • 2-3st
    lyxiga buffelmozzarellor
  • 1ask(ar)
    körsbärstomater
  • ruccolasallad
  • basilika
  • färsk oregano
  • små svarta oliver, taggascia
  • goda charkuterier

Så lagar du

Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja (2 msk), honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.

Häll på mjöl men spara 1/2 deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. Använd gärna degkrokarna på elvispen! Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

Hetta upp oljan till ca 180-200 grader. Skär mozzarellan i skivor, tärna tomaterna fint. Dela degen i 15-20 bitar och kavla ut varje del till en liten rundel. Fritera varje pizza i ca 3- 4 minuter. Vänd på den efter halva tiden.

Lägg upp tomater, mozzarella och grönt på pizzorna med detsamma och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!