Ingredienser
15 - 20portioner
Pizzadeg
- 1paketjäst
- 4dlfingervarmt vatten
- 2mskolivolja
- 1tskhonung
- ½tsksalt
- 10dlvetemjöl special + lite extra för utbakning
Tillbehör
- 1literolivolja av enklare kvalitet till fritering
- 2-3stlyxiga buffelmozzarellor
- 1ask(ar)körsbärstomater
- ruccolasallad
- basilika
- färsk oregano
- små svarta oliver, taggascia
- goda charkuterier
Så lagar du
Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja (2 msk), honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.
Häll på mjöl men spara 1/2 deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. Använd gärna degkrokarna på elvispen! Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Hetta upp oljan till ca 180-200 grader. Skär mozzarellan i skivor, tärna tomaterna fint. Dela degen i 15-20 bitar och kavla ut varje del till en liten rundel. Fritera varje pizza i ca 3- 4 minuter. Vänd på den efter halva tiden.
Lägg upp tomater, mozzarella och grönt på pizzorna med detsamma och servera.