Pizzadeg – grundrecept

Publicerat:
2016-08-05Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Pizzadeg
- 500gkallt vatten
- 5gfärsk jäst
- 780gvetemjöl (helst ekologiskt och utan askorbinsyra)
- 15-20ghavssalt
- ca 2mskmatolja
Snabb tomatsås
- 2burk(ar)hela skalade tomater
- 3mskkallpressad olivlja
- 2tsktorkad oregano
- 1mskvit/rödvinsvinäger
- 1klyfta(or)vitlök
- ½ströd chili
- 1tsksalt
- 2msktomatpuré
Fyllning
Förslag på fyllning
- ca 700gmozzarella, gärna buffelmozzarella (passar till alla förlsag)
- sardeller, kapris, oliver och vitlök
- salami, färska tomater
- tunt skivad potatis, tryffelolja och vitlök
Så lagar du
Pizzadeg
1. Blanda samman vatten och jäst tills jästen har löst sig. Blanda i vetemjöl och arbeta på låg hastighet i ca 4 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter.
2. Forma degen till 12 bullar och lägg på en oljad plåt eller bricka som får plats i kylen. Gnid in bullarna i olja och täck med plastfilm.
3. Låt degen jäsa i kyl i 1–3 dagar.
4. Kavla ut degen på ordentligt mjölat bakbord och grädda i mycket varm ugn, eller vedugn.
Snabb tomatsås
1. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa samman med en stavmixer till en slät sås.
2. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och vinäger.
Gräddning
1. Bred ut 2–3 msk tomatsås jämnt över pizzan, lägg sedan på ca 1 dl riven mozzarella.
2. Toppa med valfri fyllning.
3. Grädda i het ugn/vedugn tills kanterna är gyllene och osten har smält, är ugnen riktigt het tar det bara 2–3 minuter per pizza.