Pizzadeg – grundrecept

Pizza med salami, oliver och kapris.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör pizzadegen minst en dag i förväg då den behöver minst 24 timmar på sig i kylen för att jäsa, degen är lika bra efter tre dygn! Låt gärna dina gäster själv vara med och välja fyllning! Vill du göra en vit pizza (utan tomatsås) kan du bre på mascarpone istället.

Ingredienser

4 - 6portioner

Pizzadeg

  • 500g
    kallt vatten
  • 5g
    färsk jäst
  • 780g
    vetemjöl (helst ekologiskt och utan askorbinsyra)
  • 15-20g
    havssalt
  • ca 2msk
    matolja

Snabb tomatsås

  • 2burk(ar)
    hela skalade tomater
  • 3msk
    kallpressad olivlja
  • 2tsk
    torkad oregano
  • 1msk
    vit/rödvinsvinäger
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½st
    röd chili
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    tomatpuré

Fyllning

    Förslag på fyllning

    • ca 700g
      mozzarella, gärna buffelmozzarella (passar till alla förlsag)
    • sardeller, kapris, oliver och vitlök
    • salami, färska tomater
    • tunt skivad potatis, tryffelolja och vitlök

    Så lagar du

    Pizzadeg

    1. Blanda samman vatten och jäst tills jästen har löst sig. Blanda i vetemjöl och arbeta på låg hastighet i ca 4 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter.

    2. Forma degen till 12 bullar och lägg på en oljad plåt eller bricka som får plats i kylen. Gnid in bullarna i olja och täck med plastfilm.

    3. Låt degen jäsa i kyl i 1–3 dagar.

    4. Kavla ut degen på ordentligt mjölat bakbord och grädda i mycket varm ugn, eller vedugn.

    Snabb tomatsås

    1. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa samman med en stavmixer till en slät sås.

    2. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och vinäger.

    Gräddning

    1. Bred ut 2–3 msk tomatsås jämnt över pizzan, lägg sedan på ca 1 dl riven mozzarella.

    2. Toppa med valfri fyllning.

    3. Grädda i het ugn/vedugn tills kanterna är gyllene och osten har smält, är ugnen riktigt het tar det bara 2–3 minuter per pizza.

    Dela det här receptet med dina vänner!