Pizza med krispig grönkål

Publicerat:
2015-12-03Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 8portioner
Pizzadeg
- 25gjäst
- 2½dlvatten
- 6-7dlvetemjöl
- 1tsksalt
Topping
- 1dlcrème fraiche
- 140gädelost
- 2dlriven ost
- 1stliten rödlök
- 3stblad av färsk grönkål
- 3mskolivolja
- flingsalt
- ev. chiliflakes
Så lagar du
1. Börja med pizzadegen. Smula ned jäst i en bunke, tillsätt vatten och rör om. Tillsätt salt och vetemjöl och knåda degen. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°. Skölj grönkålen, torka i en ren kökshandduk. Riv bladen i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta och strö ev över lite chiliflakes och blanda runt.
3. Sätt in i ugnen cirka 10-12 minuter tills bladen är krispiga. Ta ut och låt svalna på plåten.
4. Höj ugnsvärmen till 225°C.
5. Kavla ut degen till två pizzabottnar och lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
6. Bred ut crème fraiche på pizzabottnarna, strö över smulad ädelost och riven ost. Grädda i ugnen cirka 12-15 minuter.
7. Ta ut och toppa med grönkålskrispet och finhackad rödlök.
Dryckestips
Glögg:
Tegnér Biskopens Torra 12,5%
Nr 90322, 69 kronor
Vinfabrikens äppelglögg 11 %
Nr 96037, 79 kronor
Snälleröds ekologiska vitvinsglögg 12,5%
Nr 90574, 75 kronor
Grythyttans Skogsglögg 15%
Nr 96460, 92 kronor
Alkoholfritt:
Fentimans Ginger Beer, 0,5%
Nr 1963, 22:50 (27,5 cl)