Pizza med kronärtskocka, tomat, oliver och timjan

Pizza med kronärtskocka, tomat, oliver och timjan

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett av Niklas Ekstedts godaste pizzarecept med fin och frasig botten.

Ingredienser

4portioner

  • 25g
    jäst
  • 3dl
    ljummet vatten
  • 1msk
    olivolja
  • 0,5kg
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1burk(ar)
    kronärtskockshjärtan
  • 0,5dl
    olivolja
  • salt
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 400g
    cocktailtomater
  • 200g
    mozzarella
  • 2dl
    svarta urkärnade oliver
  • salt och svartpeppar
  • någrakvist(ar)
    färsk timjan

Så lagar du

Degen:

1. Lös upp jästen i vattnet och blanda i olivoljan och hälften av mjölet. Tillsätt därefter saltet och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under duk i ca 1 timma.

2. Sätt ugnen på 275 grader.

Kronärtskockskräm:

1. Sila kronärtskockorna från spadet och mixa dem med olivoljan till en puré. Smaksätt med salt och mixa ner vitlöksklyftan.

2. Halvera cocktailtomaterna, lägg dem i en sil och krama ur dem med handen. Skär oliverna och mozzarellan i skivor.

3. Kavla ut degen till pizzor och lägg dem på ugnsplåtspapper. Bred ut kronärtskockskrämen över pizzorna, lämna ett par centimeter runt om utan kräm. Lägg på tomaterna, oliverna och mozzarellan. Smaksätt med salt, svartpeppar och några kvistar timjan. Baka på het plåt i ca 10-15 minuter.

4. Om så önskas, lägg på några skivor parmaskinka, lite rucolasallad och lite hyvlad färsk parmesan efter bakningen. Ringla lite olivolja över pizzorna och peppra lite med svartpeppar. Servera tillsammans med en kålsallad.

Dela det här receptet med dina vänner!