Pizza sfincione

Publicerat:
2018-04-05Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pizzadeg
- 500gvetemjöl
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 1tsktorrjäst
- 3mskolivolja
- olivolja till pensling
- 2½dlvatten
Sås
- 2mskmild olivolja
- 1liten gul lök
- 1klyfta(or)vitlök
- 4ansjovis
- ½tskoregano
- ½tsktorkad chilipeppar
- havssalt
- 4mskextra virgin olivolja
Topping
- 1paprika
- ½gul lök
- 10skiva(or)stark salami
- 1klyfta(or)vitlök
- 100gfärsk mozzarella
- ½tsktorkad chilipeppar
- 100g'nduja (italiensk bredbar salami)
- 1burk(ar)krossade tomater
Så lagar du
Tomatsås
1. Värm olivoljan i stekpanna. hacka löken och låt den steka blank och mjuk. Finhacka vitlöken och låt fräsa tillsammans med löken.
2. Hacka ansjovis och tillsätt i pannan tillsammans med tomaterna. När det kokat ihop, tillsätt chili och oregano. Smaka av och tillsätt mer chili om du vill ha ”spicy”. Såsen kan lagas i förväg och förvaras i i glasburk i kylskåp.
Pizzadeg
1. Blanda mjöl, torrjäst, salt, socker, olja och fingervarmt vatten. Knåda i 15–20 minuter i lugnt tempo.
2. Kavla ut degen till en rektangel. Sätt över den i en bakpappersklädd långpanna och tryck ut i kanterna med fingrarna. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, gärna på ett varmt ställe, till exempel nära ugnen.
3. Ta bort plastfolien och pensla degen med olja, börja med att pensla och häll det sista över degen. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter utan folie. Bred över tomatsåsen medan det jäser. Tomatsåsen måste vara helt kall.
4. Lägg på toppingen och grädda pizzan i ugn tills den är gyllenbrun på kanterna i 200–210 grader.
Tips
Om du använder pizzasten, förvärm ugnen till 270 grader i minst en timme före pizzan ska in i ugnen. Variera med olika toppingar. I Min trädgård lagar Dag Tjersland en variant utan tomatsås men med svamp, mozzarella, ricotta och rödlök.