Pizzabullar, 15 st

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
15portioner
- 25gjäst
- 3dlvatten, fingervarmt
- ¼ dlrapsolja
- 1tsksalt
- 1mskströsocker
- ca 350gljust lantbrödsmjöl
Fyllning
- 1½dltomatsås, färdig eller enligt vårt recept
- 100grökt skinka, hackad
- 150gost, riven
- 2stananasringar, i bitar
Till pensling
- 1stägg
- 1tskoregano
Så lagar du
Nybakade, saftiga pizzabullar är perfekt som mellanmål. Bullarna går bra att frysa och fyllningen kan varieras efter din egen smak. Lantbrödsmjölet är en genväg, det går även bra att använda enbart vetemjöl eller blanda det med något mer fiberrikt.
Smula ner jästen i en degbunke, häll på vatten och rör ut jästen. Tillsätt resterande ingredienser, arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt jäsa ca 40 minuter under duk. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda ihop tills den är smidig. Kavla ut till en platta ca 30x40 cm, bred på tomatsås, strö på skinka, ost och ananas. Rulla ihop som kanelbullar, skär i 15 bitar. Lägg i formar på plåt, snittytan uppåt och låt jäsa 20 minuter under duk. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö på oregano, grädda ca 10 minuter tills de fått fin, gyllene färg. Servera varma.
Förslag på andra, goda fyllningar:
Getost & honungsfyllning: 100 g getost,1 dl valnötter, ½ skivat äpple, 1 tsk hackad rosmarin och 1 msk flytande honung. Toppa med pumpafrön.
Salami & fetaost: 1 ½ dl tomatsås, 100 g salami, 100 g fetaost och 1 dl oliver.
Vegetarisk: 1 dl röd pesto, 1-2 dl oliver eller inlagda kronärtskockor, 1 dl riven ost. Toppa med hackad mandel.