Plankgrillad njurtapp med paprika och aioli

Publicerat:
2016-11-21Ingredienser
4portioner
- 400gnjurtapp
- 4purjolökar
- 4paprikor
- 4gila lökar
- salt
- svartpeppar
- 4enriskvistar
- 2finhackade enbär
- 2blötlagda plankor (ca 1 cm tjocka)
- koriander
- persilja
Aioli
- 1klyfta(or)vitlök (pressad)
- 2äggulor
- 2tsksenap
- salt
- 2dlraps- eller solrosolja
- ½citron (saften)
- 1enbär (finhackat)
Så lagar du
1. Skär ut senan som går längs mitten i njurtappen så att du får två fina köttdelar. Putsa vid behov.
2. Salta och peppra köttet runtom.
3. Grilla köttet och hela grönsaker över direkt glöd tills färgen är rostad.
Att grilla på kolgrill är en lite oprecis kokkonst, så man får istället hålla koll på hur grönsakerna ser ut och att de känns lite mjuka. Det sotade på skalet plockas bort. Köttet ska vara 56-58 grader.
4. Lägg grönsaker och kött på blötlagd planka tillsammans med enriskvistar. Placera plankorna på grillens galler och lägg på grillocket när rökutvecklingen från riset tagit fart. Rök i grill ca 8-10 minuter
5. Skär upp köttet tvärs över fibrerna. Strö över lite enbär och grovhackad koriander och persilja. Servera med plankgrillade grönsaker och hemgjord aioli
Aioli
1. Blanda vitlök, äggulor, senap, salt och peppar.
2. Vispa ner matoljan i en tunn stråle.
3. Smaksätt med citronsaft, enbär och smaka eventuellt av med salt och peppar.