Ingredienser
4portioner
- ½paketjäst
- 2 ½dlfingervarmt vatten
- 1tskströsocker
- ca 6dlvetemjöl
- 1msksalt
- ½mskolivolja
- 2mskmatlagningsyoghurt
- 1mskvatten
- 2 - 3 mskvallmo- och sesamfrön
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i socker och det ljumma vattnet och rör om tills all jäst har löst sig. Låt vätskan stå en stund tills det börjar bubbla lite i den. Blanda ner salt, olja och mjöl och rör om. Använd gärna degkrokarna på elvispen och knåda degen i 3 minuter. (10 minuter för hand!) Häll i mer mjöl om den kladdar.
2. Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 45 minuter.
3. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Dela den i två eller tre delar, rulla varje del till en boll och platta till bollen lite. Strö på lite mjöl om den kladdar. Kavla ut bollarna till ett runt, platt och pizzaliknande bröd och lägg upp dom på en plåt med bakplåtspapper.
4. Blanda yoghurt och vatten i en liten skål och pensla blandningen på brödet. Strö över vallmo- och sesamfrön. Sätt in bröden mitt i ugnen i 20 minuter. När bröden är klara låt dom svalna på ett galler, utan bakduk.