Po'boy bröd

Kiras Po'boy bröd med friterade ostron, hemlagad majonäs och picklad rödlök

Publicerat:

Po'Boy är en traditionell ubåtsmacka från Louisiana. Po'Boy kommer från ordet poor boy och mackan innehåller oftast friterade skaldjur eller kött. Här är Kiras variant av Po'Boy med friterade ostron, egen majonäs och picklad lök.

Ingredienser

4portioner

Po'boy bröd

  • 1st
    baguette
  • majonäs
  • friterade ostron
  • picklad rödlök
  • rostad paprika
  • romansallad
  • färsk koriander eller bladpersilja

Picklad rödlök

  • 1st
    rödlök, skuren riktigt fint
  • 2dl
    vitvinsvinäger
  • ½dl
    vatten
  • 4msk
    rårörsocker
  • 1tsk
    salt

Majonnäs

  • 1st
    liten vitlöksklyfta
  • 2st
    äggulor
  • 2tsk
    dijonsenap
  • ½tsk
    salt
  • ½tsk
    rökt paprikapulver
  • ¼tsk
    cayennepeppar
  • 2½ (ett halvt kuvert)g
    saffran
  • 2tsk
    citronsaft
  • ½dl
    olivolja
  • 2dl
    druvkärnsolja

Friterade ostron

  • 16st
    ostron
  • 1dl
    vetemjöl
  • dl
    pankosmulor
  • 1st
    ägg
  • ½liter
    neutral olja

Så lagar du

Po’boy bröd

1. Skär bort ändorna av baguetten och fördela den i fyra bitar.

2. Skär bitarna på längden och peta bort lite av brödet, så två gropar formas på vardera halvan.

3. Bred på av majonäsen och fyll brödet med rödlök, friterade ostron, rostad paprika, romansallad och färska örter.

4. Njut omedelbart.

Tips: Du kan spara brödändorna och det bortplockade brödet, torka dem och krossa dem till skorpmjöl.

Picklad rödlök

1. Koka upp alla ingredienser förutom rödlöken, låt svalna en stund. Häll sedan på det varma spadet tills löken täcks.

2. Låt vila en dag i kylskåpet innan servering för bästa resultat.

Majonnäs

1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur (rumstempererat). Annars skär det sig lätt.

2. Finhacka vitlöksklyftan.

3. Vispa vitlök, äggulor, senap, salt, rökt paprikapulver, cayennepeppar, saffran och citronsaft fluffigt i en skål.

4. Ställ skålen på en blöt trasa så den står stadigt på så sätt kan du vispa med en hand och hälla olja med den andra handen.

5. Tillsätt några droppar olja, vispa konstant. Tillsätt mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden du vispar.

6. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.

7. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i en matberedare. 

8. Ställ majonnäsen i kylen en timme, så att smakerna utvecklas.

Friterade ostron

1. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven.

2. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta så att du inte skär i köttet.

3. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs.

4. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron. Peta ut köttet och lägg på tork på en tallrik med hushållspapper på. 

5. Hetta upp oljan till 180 grader, håll ett stort kastrullock i närheten ifall oljan tänds i lågor. Tänk på att inte använda fläkten då du friterar.

6. Fördela vetemjöl, pankosmulor och ett vispat ägg på tre olika tallrikar. Smaksätt mjölet med en rejäl nypa salt och peppar.

7. Doppa ostronen först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankosmulorna, fritera i den heta oljan i ca 2 minuter, tills de är gyllenbruna. Torka av på hushållspapper så överflödig olja sugs bort.

Tips: istället för ostron kan du t.ex. använda stora räkor

Panko: panko är grova brödsmulor, som ursprungligen härstammar från Japan. Fungerar bra att använda panko då man friterar.

Dela det här receptet med dina vänner!