Po'boy bröd

Publicerat:
2016-02-01Ingredienser
4portioner
Po'boy bröd
- 1stbaguette
- majonäs
- friterade ostron
- picklad rödlök
- rostad paprika
- romansallad
- färsk koriander eller bladpersilja
Picklad rödlök
- 1strödlök, skuren riktigt fint
- 2dlvitvinsvinäger
- ½dlvatten
- 4mskrårörsocker
- 1tsksalt
Majonnäs
- 1stliten vitlöksklyfta
- 2stäggulor
- 2tskdijonsenap
- ½tsksalt
- ½tskrökt paprikapulver
- ¼tskcayennepeppar
- 2½ (ett halvt kuvert)gsaffran
- 2tskcitronsaft
- ½dlolivolja
- 2dldruvkärnsolja
Friterade ostron
- 16stostron
- 1dlvetemjöl
- 1½dlpankosmulor
- 1stägg
- ½literneutral olja
Så lagar du
Po’boy bröd
1. Skär bort ändorna av baguetten och fördela den i fyra bitar.
2. Skär bitarna på längden och peta bort lite av brödet, så två gropar formas på vardera halvan.
3. Bred på av majonäsen och fyll brödet med rödlök, friterade ostron, rostad paprika, romansallad och färska örter.
4. Njut omedelbart.
Tips: Du kan spara brödändorna och det bortplockade brödet, torka dem och krossa dem till skorpmjöl.
Picklad rödlök
1. Koka upp alla ingredienser förutom rödlöken, låt svalna en stund. Häll sedan på det varma spadet tills löken täcks.
2. Låt vila en dag i kylskåpet innan servering för bästa resultat.
Majonnäs
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur (rumstempererat). Annars skär det sig lätt.
2. Finhacka vitlöksklyftan.
3. Vispa vitlök, äggulor, senap, salt, rökt paprikapulver, cayennepeppar, saffran och citronsaft fluffigt i en skål.
4. Ställ skålen på en blöt trasa så den står stadigt på så sätt kan du vispa med en hand och hälla olja med den andra handen.
5. Tillsätt några droppar olja, vispa konstant. Tillsätt mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden du vispar.
6. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.
7. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i en matberedare.
8. Ställ majonnäsen i kylen en timme, så att smakerna utvecklas.
Friterade ostron
1. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven.
2. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta så att du inte skär i köttet.
3. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs.
4. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron. Peta ut köttet och lägg på tork på en tallrik med hushållspapper på.
5. Hetta upp oljan till 180 grader, håll ett stort kastrullock i närheten ifall oljan tänds i lågor. Tänk på att inte använda fläkten då du friterar.
6. Fördela vetemjöl, pankosmulor och ett vispat ägg på tre olika tallrikar. Smaksätt mjölet med en rejäl nypa salt och peppar.
7. Doppa ostronen först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankosmulorna, fritera i den heta oljan i ca 2 minuter, tills de är gyllenbruna. Torka av på hushållspapper så överflödig olja sugs bort.
Tips: istället för ostron kan du t.ex. använda stora räkor
Panko: panko är grova brödsmulor, som ursprungligen härstammar från Japan. Fungerar bra att använda panko då man friterar.